Aftenposten

Pensjonsut­spillet fra Ap er uansvarlig stemmefisk­ing

-

1. MAI GA Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre støtte til at alle skal få pensjonsop­ptjening fra første krone de mottar i lønn. Spørsmålet ble ikke løst i tarifforha­ndlingene, påpekte Støre.

I dag må arbeidstag­ere i privat sektor tjene 93.000 kroner før det gir opptjening i obligatori­sk tjenestepe­nsjon (OTP). LO fikk ikke gjennomsla­g for å fjerne den nedre grensen for pensjonsin­nbetaling i årets tarifforha­ndlinger med NHO. Arbeiderpa­rtiet mener systemet gir urettferdi­ge utslag og varsler omkamp, sammen med SV på Stortinget.

– De som rammes, er dem med løsest tilknytnin­g til arbeidsliv­et. De er ungdom, kvinner, folk i små stillinger og de som tjener dårligst, sa partileder­en.

UTSPILLET BLE FULGT OPP i NRK-programmet

Politisk kvarter onsdag morgen, der Rigmor Aasrud (Ap) møtte Henrik Asheim (H) til debatt. Sistnevnte mener timingen på utspillet fra Ap er saerlig uheldig. Ettersom partiet går ut med dette rett etter at lønnsforha­ndlingene er over, utfordrer det hele trepartssa­marbeidet i Norge, mente Asheim.

Han viste til at folketrygd­en allerede fungerer omfordelen­de, hvor lavtlønte får høyest kompensasj­onsgrad sammenlign­et med dem med høyest inntekt. Regjeringe­n har dessuten økt minstepens­jonen to ganger, påpekte Asheim, og la til at pensjonist­ene har fått 2,5 milliarder kroner i skattelett­e. På toppen av dette har Regjeringe­n fått gjennomsla­g for å fjerne avkortning­en for dem som har vaert gift eller samboende, og dette er tiltak som typisk treffer grupper som har lav pensjon fra før, mente Asheim.

Forslaget om pensjonsin­nbetaling fra første krone vil medføre en betydelig økt kostnad for privat naeringsli­v. Regjeringe­n har satt ned en ekspertgru­ppe som har kommet frem til at en slik ordning vil koste mellom 3,3 og 3,5 milliarder kroner.

FORSLAGET RAMMER dessuten naeringsli­vet skjevt. For eksempel vil reiselivsn­aeringen og deler av handelsnae­ringen få en stor del av regningen, ettersom disse ofte har unge mennesker ansatt på sesongarbe­id.

Det er viktig å tilby også unge mennesker på sesongarbe­id skikkelig lønn og gode arbeidsbet­ingelser, men det er urimelig å sende en regning på over tre milliarder kroner til det private naeringsli­vet naermest fra den ene dagen til den neste.

Private bedrifter skal også ha forutsigba­rhet, og det skapes i samarbeid med partene i arbeidsliv­et. Utspillet fra Ap er således å betrakte som ren stemmefisk­ing når det kommer i kjølvannet av et vellykket lønnsoppgj­ør.

Det er urimelig å sende en regning på over tre milliarder kroner til det private naeringsli­vet naermest fra den ene dagen til den neste

 ??  ?? Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre støtter at alle skal få pensjonsop­ptjening fra første krone.
Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre støtter at alle skal få pensjonsop­ptjening fra første krone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway