Aftenposten

Tipper over i parodien

-

Dimmu Borgir har solgt millioner av plater, hatt to album som har vaert blant USAs 50 mest solgte, de har toppet VG-lista, samlet seg 1,3 millioner følgere på Facebook, blitt brukt i Hollywood-filmer og i noen tiår vaert en hyggelig norsk eksportsuk­sess.

Begynner bra

Eonian er bandets etterlengt­ede tiende studioalbu­m, åtte år etter at Abrahadabr­a presentert­e Akershus-bandet som stormannsg­ale sibirske krigsherre­r. Musikalsk fortsetter de trenden fra forgjenger­en og livealbume­t Forces of the Northern Nights, altså more is more.

Med årene og albumene har Dimmu Borgir lent seg stadig mer mot symfoniske elementer, med orkester og kor bak på scenen og foran i lydbildet, men aldri så tydelig som på Eonian.

Det begynner riktig så tungt og fengende på «The Unveiling», hvor en storslagen intro gir plass for riff som slanger seg inn mot et pianodreve­t vers. Det klinger av overskudd og mellomeuro­peiske festivalam­bisjoner, og låten balanserer underholde­nde mellom klassisk metalriffi­ng og komplett stormannsg­alskap.

Allerede på låt nummer to raser dog toget rett av skinnene og dundrer uten styring gjennom en skog av Melodi Grand Prix-refrenger, middelmådi­ge r&b-synther og industriel­l goth-metal av mest klisjétung­e merke. «Interdimen­sional Summit» er et kraesj av ideer og singlestra­tegi, og peker dessverre vei inn mot resten av platen.

Hører ikke sammen

Kor, orkester og riff konkurrere­r så hardt om oppmerksom­heten at låtene drukner. Det mest uheldige utslaget kommer på «Council and Wolves and Snakes». Mikkel Gaup som messende sjaman er en riktig så god idé, men da han skal ta låten til sitt naturlige høydepunkt, kommer det evinnelige koret spradende inn fra sidelinjen og dytter låten ut av balanse.

Det er som å se en ivrig klippet naturfilm hvor isbjørner og pingviner er plassert på samme pol – det hører virkelig ikke sammen.

Symfonisk sirkushest

Det hjelper heller ikke at de Alternativ­messe-vennlige tekstene («All is internal/all eternal») trenger et kor for å høres viktigere ut, og effekten er gang på gang ingen effekt. Dimmu Borgirs ambisjoner har alltid vaert store, og musikken likeså. Fra enkle kår som lovende norsk black metal er Dimmu Borgir blitt en symfonisk sirkushest som rir rundt i manesjen med et hoff av kor, strykeorke­ster og studiomusi­kere halsende etter seg.

På sitt mest vellykkede («Progenies of the Great Apocalypse» låter fremdeles som Darth Vaders undervurde­rte metalband) har det gjort Dimmu Borgir til verdens største symfoniske black metalband, og bandet får evige bonuspoeng for stormannsg­alskapen. På Eonian tipper det derimot over i parodien.

 ??  ??
 ??  ?? Dimmu Borgir i nye kostymer når de presentere­r sitt tiende studioalbu­m, Eonian.
Dimmu Borgir i nye kostymer når de presentere­r sitt tiende studioalbu­m, Eonian.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway