Aftenposten

Fem dårlige ting:

-

1. FÅ BOLIGER I SENTRUM

Rundt 700 menneskene bor i Kvadrature­n i dag.

Det er for få til å gjøre dette til et hyggelig sted på kveldstid.

Det merkes i det øyeblikket man beveger fra Karl Johan og utover i Kvadrature­n, forbi Prinsens gate. Da er det dørgende stille. Det er ikke så rart. Kvadrature­n etter klokken 17 er et annet sted. Her praktisere­s lyssky handel med stoffer og kropper, og kun noen få restaurant­er henvender seg til folk flest.

Vi trenger flere boliger i kvadrature­n, og ikke minst må Vippetange­n bygges ut slik at Kvadrature­n blir liggende mellom to tyngdepunk­ter.

2. MAGIEN VASKES UT PÅ GRØNLAND

Grønland er Oslos mest varierte og interessan­t strøk.

Er på vei til å bli innhentet av den nye polerte tiden, der alt er tilpasset en kjøpesterk målgruppe.

Det er bra at strøk blir trygge og vennlige, men trist når de blir overtatt av de streiteste blant oss. Det finnes en egen aura på Grønland, en spontan miks av innvandrin­g, hvit arbeiderkl­asse, fattige studenter, billig mat, billig øl, moden mango, og butikkene som annonserer med «Your beauty, our duty» og «Alt i gull, gaver og parabol». Snart er alt dette historie. Hvem kjenner ikke på smerten over det?

3. SYSTEMATIS­ERT KJEDSOMHET

Sentrum har landets høyeste leiepriser for 1.-etasjer.

Det gjør at alle de store kjedene kommer inn.

Dette gjør at for eksempel Karl Johan er et sjelløst sted. Det er i og for seg greit, alle gater kan ikke vaere like gøyale og interes sante, men at Karl Johan ikke blir noe annet enn en oppramsing av kjente merkevarer, får en til å lengte etter Grønlandsl­eiret.

4. STORMAGASI­NENES LANGSOMME DØD

Steen & Strøm var tidligere byens mest interessan­te kommersiel­le sted.

I dag er stedet et helt vanlig kjøpesente­r, bortsett fra at folket ser ut til å ha sviktet.

Tidligere kom det nye først her. De hadde varer man ikke kunne få noen andre steder, og her var det fullt av folk.

Kaffebaren på Steen & Strøm åpnet i 1959 og holdt det gående i nesten to tiår. Det var det første stedet i Norge som hadde espressoma­skin. Glasmagasi­net var hakket slappere, men fortsatt et sted med aura av den store verden.

I herreavdel­ingen i 4. etasje er det i dag stort sett flere ansatte enn kunder. Kjelleren er et lite unntak i en stadig tristere fortelling. Den har fått nytt liv og syder av mat og mennesker.

Glasmagasi­net er blitt så folketomt at det bare er å vente på nytt konsept. At du nå kan kjøpe mobiltelef­oner, også der, sier det meste. Tiden har løpt fra stormagasi­nene. De bar i seg noe som forsvant et sted på veien. Det er bare spørsmål om tid før alt over 1. etasje i stormagasi­nene blir kontorer eller boliger.

5. DOP OG SLIKT

Byens sentrum er fullt av omsetning av ulovlige substanser.

Det gjør den mindre tilgjengel­ig for mange av innbyggern­e.

Men først og fremst er det utrolig trist for dem som lever et liv som rusavhengi­ge. Man kan sparke dem rundt, men grunnlegge­nde sett løses ingenting. Den som klarer å komme opp med en løsning på hvordan vi både kan behandle rusbrukere anstendig, og samtidig sikre en åpen og trygg by, må få en gate oppkalt etter seg.

 ??  ?? Ifølge Erling Dokk Holm er Grønlands aura i ferd med å forsvinne fordi området tilpasses en kjøpesterk målgruppe.
Ifølge Erling Dokk Holm er Grønlands aura i ferd med å forsvinne fordi området tilpasses en kjøpesterk målgruppe.
 ??  ?? Karl Johan er proppfull av kjedebutik­ker.
Karl Johan er proppfull av kjedebutik­ker.
 ??  ?? Kjøpesente­ret Steen & Strøm.
Kjøpesente­ret Steen & Strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway