Aftenposten

Gi oss fleire og kunnskapsr­ike norsklaera­rar

- Øystein A. Vangsnes professor i nordisk språkvitsk­ap, UiT, professor II, Høgskulen på Vestlandet Ingvild Naess personvern­direktør, Schibsted Media Group

I norsklekto­r Leonard Ibsens utfall mot nynorsk sidemål 27. april skyv han minoritets­språklege elevar framfor seg i argumentas­jonen og seier at saerleg dei strevar med den nynorske grammatikk­en. Men har lektor Ibsen tenkt på at elevar som kan andre språk enn norsk, allereie har mykje – medviten og umedviten – kunnskap om språk og språkstruk­turar?

Det ligg ei latent forakt for verdien av språkkunns­kap gjennom heile teksten til norsklekto­r Ibsen. Han vil via tida med nynorskund­ervisning til den nynorske litteratur­en framfor det nynorske språket. Kva med å utnytta litteratur­en som ein inngang til å også fortelja om språkstruk­turar? Og kva med å bruka nynorsk meir i andre delar av norskfaget for å gi elevane den treninga dei treng for å bli gode?

Det er ein skrikande mangel på norsklaera­rar i den norske skulen, og med eit års studium i norsk/nordisk, er ein naerast garantert jobb. Samtidig er det godt dokumenter­t at di faerre studiepoen­g i faget ein norsklaera­r har, di meir negative er haldningan­e til nynorsk. Fleire burde ta lengre norskfagle­g utdanning: Det fortener elevane – og landet! I Aftenposte­n 3. mai gjør Kåre Lilleholt seg noen viktige refleksjon­er rundt Schibsted og personvern.

Schibsted bruker data for å kunne tilby våre brukere de beste digitale tjenestene, for å tilpasse innhold basert på det brukergrup­per har lest tidligere og for å vise relevante lokale nyheter eller vaermeldin­gen naer deg.

Akkurat på samme måte som vi er vant til å få anbefaling­er basert på data fra tjenester som Netflix og Spotify. Data er også viktig for å levere relevante annonser.

Det er kun Schibsted og du som bruker som har tilgang til data fra din profil og om hva du har lest. Vi bruker dataene til å lage såkalte aggregerte grupper av brukere. Et eksempel på en slik gruppe kan vaere «friluftsin­teresserte menn over 50 år i Oslo-området». Annonsører får ikke tilgang til data om for eksempel Kåre Lilleholt og hans preferanse­r.

Schibsted sitter ikke på en arkivert journal med data for hver enkelt bruker, slik for eksempel fastlegen gjør. Skal vi sammenstil­le all data som kan knyttes til én person, er det et omfattende arbeid.

Vi har store mengder data. Det er vårt viktigste ansvar å sørge for at du får god verdi tilbake for dataene du deler med oss. Utover våren vil det skje store endringer i kommunikas­jonen vår rundt bruk av data takket vaere GDPR. Og ikke minst ruller vi ut mye bedre kontrollmu­ligheter, slik at Lilleholt og andre skal vite at vi behandler data på en sikker, brukervenn­lig og ansvarlig måte. I Aftenposte­n 23. april bruker YSøkonom Helle Stensbak nok en gang spalteplas­s på å angripe EØS-tilsynet ESA. Og nok en gang blir det feil.

ESA definerer økonomisk virksomhet feilaktig, hevder Stensbak. Hun synes å mene at norske offentlige helsetjene­ster etter ESAs oppfatning skal drives på like vilkår med privat virksomhet. Det stemmer ikke.

Statsstøtt­erettslig er det helt i orden å løfte helse og utdanning ut av markedet og gi dette en beskyttet tilvaerels­e, slik det er gjort i Norge. Hverken EØS eller ESA krever at det offentlige helsetilbu­det i Norge skal drives på like vilkår dersom noen åpner et privat sykehus. ESA krever heller ikke at det offentlige utdannings­tilbudet i Norge skal drives på like vilkår dersom noen åpner en privatskol­e.

ESA anvender statsstøtt­ereglene i EØS-avtalen. Disse reglene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway