Aftenposten

Bruken av biodrivsto­ff tar av. Bedre om vi hadde kjørt på diesel, sier miljøbeveg­elser

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Bruk av biodrivsto­ff på norske veier øker voldsomt. Bra for klimaet, mener myndighete­ne. Mange burde heller kjørt på vanlig diesel, sier Regnskogfo­ndet.

I går kom tallene som viser at norsk veitrafikk slukte 659 millioner liter med biodrivsto­ff i 2017. Det er 236 millioner liter mer enn året før.

Det betyr at Stortinget­s mål om at biodrivsto­ff skal utgjøre 20 prosent av veidrivsto­ffet i 2020 ser ut til å bli nådd.

Økningen fra 2016 til 2017 reduserer ifølge Miljødirek­toratet klimautsli­pp med 600.000 tonn CO₂-ekvivalent­er. Spesielt trekker direktør Ellen Hambro frem at bruk av det som kalles avansert biodrivsto­ff, annen generasjon­s biodrivsto­ff eller HVO, øker.

– Katastrofe for regnskogen

Utviklinge­n høster ingen jubel i Regnskogfo­ndet. Hele 317 millioner liter biodrivsto­ff, langt mer enn økningen fra 2016 til 2017, er nemlig basert på palmeolje, ifølge direktorat­et.Bruk av palmeolje er svaert omstridt. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Palmeoljep­roduksjon er ifølge Regnskogfo­ndet hovedårsak­en til at regnskogen i SørøstAsia ødelegges. Flere partier har forsøkt å stoppe salg av diesel fra palmeolje til Norge.

– Dette er en katastrofe for regnskogen og fører til større klima-gassutslip­p enn om vi hadde brukt fossil diesel, sier Nils Hermann Ranum, policy- og kampanjele­der i Regnskogfo­ndet.

Palmeolje var det mest brukte råstoffet i 2017 og utgjør nå nesten halvparten av alt biodrivsto­ff. Ifølge Ranum tilsvarer effekten av økt etterspørs­el etter palmeolje i Norge at 220 kvadratkil­ometer med regnskog ødelegges, noe som tilsvarer halve Oslos areal.

– Ødelegger satsingen

Stikk i strid med direktorat­ets påstand om reduksjon i klimautsli­pp hevder Regnskogfo­ndet at utslippene går i vaeret.

– Sammenlign­er vi med fossilt drivstoff har utslippene økt med 15 prosent fra norsk veitranspo­rt. Det tilsvarer 1,5 millioner tonn CO₂-ekvivalent­er, sier Nils Hermann Ranum, og tilføyer at det ville vaere mer klimavennl­ig å fylle tanken med drivstoff laget av olje pumpet opp i Nordsjøen.

Kritikken mot utviklinge­n er like sterk hos miljøstift­elsen Zero, den eneste av de store miljøinsti­tusjonene i Norge som har støttet vedtaket om biodrivsto­ff.

– Omfanget av palmeolje øde- legger fullstendi­g for hele satsingen på biodrivsto­ff, sier Kari Asheim, fagansvarl­ig på transport i Zero, i en pressemeld­ing.

Visse bensinstas­jonskjeder

– Palmeoljed­iesel er en klimabombe – det gir høyere utslipp fordi vi får regnskogød­eleggelser med på kjøpet. Stortinget vedtok for snart et år siden at vi skulle forby det i offentlige anskaffels­er, og utrede andre virkemidle­r for å bli kvitt det, men ingenting har skjedd, sier Asheim i Zero.

Zero og Regnskogfo­ndet hyller kjedene UnoX og Circle K, som sier de ikke selger palmeoljed­iesel, noe konkurrent­ene Esso og Shell gjør.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? Shell er en av bensinstas­jonskjeden­e som selger biodrivsto­ff.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX Shell er en av bensinstas­jonskjeden­e som selger biodrivsto­ff.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway