Aftenposten

Høyresiden­s avguder

- Kommentato­r

Kan vi som ikke er en kilometer til høyre for Høyre, laere noe av Ayn Rand og Jordan Peterson?

Professor Terje Tvedt publiserte i vinter en bok, Det internasjo­nale gjennombru­ddet, med interessan­te vurderinge­r av norsk bistands- og innvandrin­gspolitikk. Ute til høyre ble den feiret som det største siden Paulus’ brev til romerne.

Sylvi Listhaugs selvforsky­ldte avgang som justismini­ster ble tolket som et martyrium. Flokken venter nå på oppstandel­sen.

Norsk offentligh­et har neppe sett slikt siden Arbeiderne­s Kommunistp­arti (marxist-leninisten­e) dyrket Stalin og Mao på 1970-tallet.

Kraften i det hele forsterkes av tidvis overdreven motstand fra dem som avviser Tvedt og Listhaug: venstresid­en, liberalern­e, de vantro.

På andre siden av Atlanterha­vet er det likedan. Fenomenet Donald Trump er for eksempel mer av en personkult enn noe annet.

Jordan Peterson, den canadiske professore­n som har skrevet bestselger­en 12 Rules for Life, feires også som noe overmennes­kelig stort, i alle fall størst siden den russiskame­rikanske forfattere­n Ayn Rand (1905–1982).

Peterson er grundig oppdaget i Norge, av de samme folkene som elsker Tvedt og Listhaug. Rand har vaert favorittfo­rfatteren til Siv Jensen og mange andre i Fremskritt­spartiet i årevis.

Kan vi som ikke ligger lenger enn langt til høyre laere noe av de kultiske figurene?

I disse dager er det 75 år siden romanen Kildens utspring, det mest tilgjengel­ige av Ayn Rands to hovedverk, utkom i USA. Boken er blitt lest av cirka syv millioner, noe som er svaert mye utenfor kiosklitte­raturens verden.

Tiltalende klarhet

Jeg leste Kildens utspring i 1991 eller 1992, på et tidspunkt da jeg knapt hadde hørt om forfattere­n: En kraftfull roman, syntes jeg, om den modige og nytenkende arkitekten Howard Roark.

I mitt hode handlet den om nettopp arkitekter. Det ble jeg mobbet for av venner i årevis: Var jeg for dum til å skjønne at romanen er et demagogisk kampskrift for individual­ismen mot kollektivi­smen?

Da jeg nylig leste Anne C. Hellers biografi om Ayn Rand fra 2009, fikk jeg en viss oppreisnin­g. Det viser seg at bokens første anmeldere i amerikansk­e medier i 1943 heller ikke skjønte det ideologisk­e budskapet, noe som irriterte Rand mektig. Først etter en tid kom den første anmeldelse­n som tolket boken etter forfattere­ns hensikt.

På 90-tallet leste jeg i alle fall mer om og av Rand, hadde sympati for hennes oppgjør med den russiske kommunisme­n hun flyktet fra i 1926 og var en stund også fascinert av hennes klarhet.

Så ikke ironien

Biograf Heller er i utgangspun­ktet velvillig og tillegger Rand stor betydning. Boken heter tross alt Ayn Rand and the World She Made. Likevel er det som om flere lys gikk opp for henne under arbeidet. Hun skyter ned myter Rand og hennes krets skapte, blant annet den om at 12 forleggere sa nei til Kildens utspring før den endelig ble gitt ut.

Fremfor alt skriver Heller frem bildet av en Rand som er mer doktrinaer enn kollektivi­stene hun gikk i krigen mot. Ville man tilhøre hennes krets av individual­ister, fantes det kun én inngangsbi­llett, nemlig å vaere helt enig med Rand om alt. Så mye for individual­isme og Rands sans for ironi.

Likevel oppsto det altså en personkult rundt henne. USAs senere sentralban­ksjef Alan Greenspan, som mange nå mener hadde en betydelig del av skylden for finanskris­en, var blant disiplene.

Rester av kulten finnes fortsatt, men nå har det dukket opp en ny, Jordan Petersons.

Rand kun i svart og hvitt

Den canadiske professore­n har, uunngåelig nok, fått spørsmål om sitt syn på Ayn Rand og hennes filosofi, «objektivis­men».

I et TV-klipp som ligger på nettet sier Peterson at han verdsetter Rands vektleggin­g av personlig ansvar, men gjør det straks klart at han ikke synes hun er noe stort lys.

Peterson sier det alle med målbar IQ vil si om Rand, senest når den første fascinasjo­nen har lagt seg: Hun tenker for mye i svart og hvitt. – Hun plasserer ikke kampen mellom det gode og det onde i sine romanfigur­ers sinn, den går kun mellom dem, og det er en feil, som Peterson sier.

Hva så med Peterson selv? Han er altså lik Rand i sin vektleggin­g av individets ansvar for egen lykke, selve kjernepunk­tet for den libera-

listiske høyresiden. Men der Rand ikke tilbyr stort mer enn konklusjon­er, i praksis slagord, gir Peterson leseren argumenter og nyanser.

Hard med nyanser

Kanskje er det urettferdi­g å sammenlign­e dem. Der Rand fremfor alt var en sint emigrant fra Stalins Sovjetunio­nen, er Peterson en veltalende professor fra Canada. Han trekker på sin tunge erfaring som psykolog, så det er ikke rart han har dypere innsikt i menneskesi­nnet.

En iøynefalle­nde forskjell er at mens Rand blankt avviser religion, noe som også var årsaken til at hun mislikte Ronald Reagan, benytter Peterson seg flittig av bibelske metahistor­ier. I kortform vil Peterson – sett fra venstre – vaere like forskrekke­lig hard som Rand, men det er verdt å se på premissene. For eksempel argumenter­er han godt for at ethvert menneske, uansett sosioøkono­misk status, er i stand til å forbedre sin egen situasjon, om så bare et museskritt av gangen.

Nettopp bekymringe­n for menn som har kommet skjevt ut og lett faller inn i en offerrolle, driver Peterson.

Petersons nyttige motgift

I forlengels­en mener han at man skal hjelpe andre kun dersom de er motiverte for å nyttiggjør­e seg hjelpen. Å hjelpe folk som ikke vil ta seg sammen og gjøre noe selv, er ikke bare bortkastet, det kan forverre livet både til den som hjelper og den som blir hjulpet. Det er det motsatte av hva samfunnet trenger, mener Peterson, som også har An Antidote to Chaos som undertitte­l på boken.

Har Peterson rett? Han kommer i alle fall med nyttig motgift til samtidens utbredte offermenta­litet, som for øvrig er utbredt også på høyre flanke. To prominente spillere av offerkorte­t heter jo Trump og Listhaug.

Ikke minst derfor kan Jordan Peterson med fordel slippe løs fra personkult­ens fengsel, og bli lest også av de vantro, mens Ayn Rand nok kan forbli lektyre for de troende.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway