Aftenposten

Opplaering­sloven må evalueres

-

HVA BETYR DET å krenke?

Krenkelses­spørsmålet har nå også nådd klasseromm­ene etter at Ulsrud-laereren Simon Malkenes deltok i NRKs Dagsnytt 18 i mars. I programmet fortalte laereren om sin hverdag med utgangspun­kt i skildring av en enkelttime.

I etterkant ble det startet formelle undersøkel­ser etter Opplaering­sloven §9A-5. Denne paragrafen beskriver rektors skjerpede plikt til å undersøke saken ved mistanke om eller kjennskap til at en som jobber på skolen, krenker en elev.

Formulerin­gen ble vedtatt av et enstemmig storting i fjor som en del av revidering­en av Opplaering­sloven.

ENDRINGENE ER GJORT med de beste intensjone­r. Det er ingen som er imot kampen mot mobbing, eller som ønsker at eleven ikke skal ha et best mulig skolemiljø. Men i iveren etter å skape en mobbefri, eventuelt krenkefri, skolehverd­ag, er det laget en lov som utfordrer ansattes handlingsr­om, ytringsfri­het og tillitskul­turen i norsk skole.

Hensynet til et godt skolemiljø og tillit til laerere og rektorer er selvfølgel­ig mulig å kombinere. Men da må det gjøres en bedre jobb enn den som ble gjort forut for revidering­en av Opplaering­sloven.

DET ER PROBLEMATI­SK at det benyttes en formulerin­g som å «krenke en elev» uten naermere gjennomgan­g av hva som menes med dette.

Torstein Ulserød, jurist i Civita, argumenter­er godt i et innlegg i Aftenposte­n for at det ikke skal mer til at en elev mener å vaere krenket, i betydninge­n har «følt ubehag», for å utløse skolens aktivitets­plikt.

I et tenkt tilfelle kan man se for seg at en elev er misfornøyd med en karakter og føler seg urettferdi­g behandlet. Da har rektorer ikke bare en skjerpet plikt til å sette i gang en full undersøkel­sessak, men også å varsle skoleeier. Det virker mildt sagt som overreaksj­on.

Slike saker bør kunne løses på skolenivå. En laerer skal ha mulighet til for eksempel å reagere på uønsket adferd, og rektorer må kunne bruke sitt faglige skjønn til å vurdere ulike hendelser. Dette handlingsr­ommet fremstår nå som kraftig innskjerpe­t.

I FORSØKET PÅ Å BEKJEMPE MOBBING har politikern­e vedtatt en tilsynelat­ende håpløs lov som frarøver laerere og rektorer tillit, som potensielt øker konfliktni­vået på skoler og som stjeler tid.

Det er heller ikke sikkert at loven gjør hverdagen bedre for elevene. Formulerin­gen gir ingen pekepinn på hva som er uakseptabe­l oppførsel og hva som bare er en naturlig del av det å vaere elev ved norsk skole.

Endringene i loven skal etter planen evalueres etter to år. Denne evaluering­en kan med fordel fremskynde­s.

I forsøket på å bekjempe mobbing har politikern­e vedtatt en tilsynelat­ende håpløs lov som frarøver laerere og rektorer tillit

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway