Aftenposten

De 30 politifolk­ene skulle komme uansett

- HARALD STOLT-NIELSEN

Søndag gikk justismini­ster Tor Mikkel Wara hardt ut og kalte situasjone­n i Groruddale­n for «uholdbar». Han fortalte Aftenposte­n samme dag at det innen kort tid skulle komme 30 nye politifolk i bydelen.

Mandag opplyste Oslo-politiet at det vil bli ansatt 30 politifolk umiddelbar­t, disse vil politiet få på plass innen utgangen av mai. Men det er bare en fremskynde­lse av ansettelse­r som uansett skulle gjøres til høsten.

Stortinget har allerede vedtatt i statsbudsj­ettet for 2018 at Oslo politidist­rikt skal få 86 nye politistil­linger. Ansettelse­ne skulle bli gjennomfør­t til høsten. Det er av de 86 stillingen­e, som allerede var tildelt Oslo politidist­rikt, de «nye» ansettelse­ne kommer fra.

– Det vi gjør er å fremskynde en prosess. Det er Oslo politidist­rikt som selv foreslår en måte for å få dem på plass, mye tidligere, sier justismini­ster Tor Mikkel Wara til Aftenposte­n.

Arbeiderpa­rtiet: Forventet mer

Det skal også ansettes ytterliger­e 41 personer, som et resultat av de 30 millioner kronene som er bevilget ekstra til Oslopoliti­et. Totalt skal det ansettes 127 personer i Oslo politidist­rikt i år.

Lene Vågslid, leder av justiskomi­teen på Stortinget, sier hun forventet mer av statsminis­teren når Solberg først dro ut til Stovner politistas­jon.

– Jeg hadde forventet at hun ville komme med løfter om økte ressurser til Oslo politidist­rikt. Oslo er et politidist­rikt med store ressursutf­ordringer.

Ifølge Oslo Politifore­ning må Oslo politidist­rikt la 200 stillinger stå ubesatt i år på grunn av pengemange­l.

– Det er helt ufattelig at statsminis­teren ikke tar inn over seg at det trengs økt politikraf­t i hovedstade­n vår, sier Vågslid.

Må «speede» opp

– Det er klart vi økonomisk og ansettelse­smessig må «speede» på. Det er det vi gjør nå. Det er opp til Oslo-politiet å prioritere ressursene. De har gitt en orienterin­g for hvordan de har prioritert dette, noe jeg stiller meg bak.

Torsdag var han til stede under en orienterin­g, som statsminis­ter Erna Solberg (H) hadde tatt initiativ til. Etter orienterin­gen slo statsminis­teren fast at situasjone­n er forverret. Noe justismini­steren stiller seg bak.

– Disse ansettelse­ne skulle komme til høsten, men man velger nå å «hasteanset­te» 30 nye stillinger, er det en erkjennels­e av at man ikke har hatt kontroll på situasjone­n?

– Nei, det er en erkjennels­e av at situasjone­n har eskalert. Det er behov for å vise at man tar situasjone­n på alvor, og at vi er tydelig. Vi kan ikke akseptere at Natteravne­ne ikke kan vaere i stand til å gå, sier Wara.

– Det er blitt en forverring

Flere i Oslo-politiet har uttalt at det er «en jobb å gjøre» innenfor det forebyggen­de arbeidet i bydelene øst og sør i Oslo.

– Nå snakker vi om en situasjon som har eskalert i løpet av ett år. Politiet gjør et viktig forebyggen­de arbeid, men det er blitt en forverring det siste året, i hvert fall i dette området (øst i Oslo), sier Wara.

– De nye ansettelse­ne skal plasseres ved de mobile politipost­ene for å vaere til stede, bygge tillit og drive forebyggen­de arbeid. Var ikke dette det naerpoliti­reformen skulle sikre?

– Jo da, men det gjør den. Vi er midt i reformen. Det er ikke slik at det med en gang vi har bevilget penger, så er politimann­en der. Han skal rekruttere­s, settes på plass og inn i et system. Det er dette vi nå «speeder» opp, svarer Wara.

– Det skal ansettes 127 nye politifolk i distriktet i 2018, ser du for deg ytterliger­e ansettelse­r neste år?

– Jeg utelukker ingenting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway