Aftenposten

Kemal Kiliçdarog­lu vil ikke ha Tyrkias viktigste jobb

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu nekter å vaere kandidat til Tyrkias viktigste jobb. Recep Tayyip Erdogan er en av få som heier på ham.

I stedet er det Muharrem Ince som får oppdraget som opposisjon­ens presidentk­andidat ved valget 24. juni. Det ble klart fredag.

Hans første utspill var et forslag om å gjøre om presidentp­alasset i Ankara til et utdannings­sted for Tyrkias mest begavede elever.

– Jeg vil gi palasset til de smarteste barna i dette landet. Jeg vil gjøre det til et senter for elever som får stipender, sa Muharrem Ince i en tale til tilhengere på en idrettsare­na i den tyrkiske hovedstade­n fredag.

Ince tilhører Tyrkias største opposisjon­sparti, Det republikan­ske partiet (CHP), og er selv utdannet laerer.

Presidentp­alasset i Ankara har 1.150 rom og sto ferdig i 2014. Det er Erdogan som har sørget for å få det bygget.

Ince er en veteran i nasjonalfo­rsamlingen, kjent for sin kraftfulle og lidenskape­lige retorikk. Partiet nominerte Ince siden partileder Kemal Kiliçdarog­lu ikke ville stille. Ince har for øvrig også utfordret Kilicdarog­lu til partileder­vervet, men har tapt begge gangene.

– Den 24. juni vil jeg, hvis Gud vil, bli president etter folkets ønske, sier Ince.

Mangler karisma

President Recep Tayyip Erdogan forsøkte å få Kiliçdarog­lu til å stille som presidentk­andidat, men CHP-lederen nektet.

Partiet og Kiliçdarog­lu selv hevder de har ideologisk­e grunner til å unnlate å nominere partileder­en. De ønsker seg et mer parlamenta­risk system, der presidente­n har en mer symbolsk stilling.

Men kritikerne mener det også har sammenheng med Kiliçdarog­lus egenskaper.

– Han har ikke saerlig karisma og i hvert fall ikke appell utenfor partiets kjernevelg­ere, mener Einar Wigen, førsteaman­uensis ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk ved Universite­tet i Oslo.

Kiliçdarog­lu vet også at dersom han stiller til valg, så risikerer han å tape. Dersom det skjer, vil han også miste kontrollen over partiet.

Sexskandal­e

Kiliçdarog­lu var partiets nestleder før han i 2010 ble valgt til leder. Det skjedde etter at den tidligere lederen, Denyz Baykal, dukket opp på en pinlig video med sin tidligere sekretaer.

– Kiliçdarog­lu fungerte glimrende som nummer to i partiet, som en organisato­r. Men han mangler lederegens­kaper, mener Gürkan Özturan, journalist for Dokuz8, en nyhetstjen­este som først og fremst rapportere­r på sosiale medier og som baserer seg på rapporter fra hundrevis av frivillige over hele Tyrkia.

Alphan Telek tror det er mange grunner til at Kiliçdarog­lu har tapt åtte valg mot Erdogan og at det ikke bare skyldes manglende karisma.

– Men det er ingen hemmelig-

 ??  ??
 ?? FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB SCANPIX ?? Kemal Kiliçdarog­lu har ledet Tyrkias nest største parti, CHP, i åtte år.
FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB SCANPIX Kemal Kiliçdarog­lu har ledet Tyrkias nest største parti, CHP, i åtte år.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway