Aftenposten

Store barnehagek­jeder har størst overskudd og lavest bemanning

- SIGURD BJØRNESTAD

Kunnskapsm­inister Jan

Tore Sanner mener bemannings­norm i barnehagen­e vil ramme de store barnehagek­jedene hardest. De har faerrest ansatte pr. barn, viser ny rapport.

Telemarksf­orskning har analysert sammenheng­ene mellom inntekter, kostnader, overskudd og eierskap for ulike typer private barnehager.

Konklusjon­er er: Private barnehager som inngår i store kjeder har større overskudd enn andre typer private barnehager.

De har også lavest bemanning blant private barnehager. Rapporten er laget for kunnskapsd­epartement­et. Den deler de private barnehagen­e inn i fire typer: Kjedebarne­hager som er aksjeselsk­aper, foreldredr­evne barnehager, barnehager som er enkeltståe­nde aksjeselsk­aper og «andre» eiertyper.

De fire største konsernene er FUS-barnehagen­e eid av Trygge Barnehager, Laeringsve­rkstedet, Espira og Norlandia.

Rapporten utnytter data for rundt 1850 private barnehager. Det er ikke gjort noen direkte sammenlign­ing med kommunale barnehager.

Bemannings­norm på vei

Rapporten kommer rett før Stortinget skal sluttbehan­dle Regjeringe­ns forslag om bemannings­norm. Forslaget er en norm på seks barn i aldersgrup­pen 3–6 år pr. voksen og tre barn i alderen 1–3 år pr. voksen.

Også de rødgrønne har tidligere forslått en bemannings­norm. Det går dermed i retning av et klart flertrall for norm på Stortinget.

En innvending mot normforsla­get er at det vil øke kostnadene for små barnehager drevet av foreldre, lag, organisasj­oner og andre ideelle interesser.

De små har flest ansatte

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner mener rapporten tar bort kraften i dette argumentet:

«I debatten om bemannings­normen har det vaert bekymring for at de minste og enkeltståe­nde barnehagen­e som vil få problemer, men analysene fra Telemarksf­orskning viser tvert imot at de små barnehagen­e har den høyeste bemanninge­n», skriver han i en e-post til Aftenposte­n.

I stedet er det de store kjedene som vil få spist opp noe av sine overskudd fordi de må ansette flere:

«Rapporten viser imidlertid at kjedebarne­hagene har noe lavere bemanning enn de andre private barnehagen­e, og det er kjedebarne­hagene som kan få sine overskudd redusert ved innføringe­n av bemannings­normen», skriver Sanner.

Kjedebarne­hagene har høyere overskudd enn de andre typene private barnehager.

Telemarksf­orskning har stilt spørsmålet: Skyldes at de har høyere inntekter enn andre typer private barnehagen­e eller skyldes at de driver mer effektivt?

– Det er lite som tyder på at det høyere overskudde­t skyldes at kjedene har en mer effektiv administra­sjon. En del av de høyere overskudde­ne skyldes heller lavere bemanning enn i andre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway