Aftenposten

Nobelprise­n i litteratur blir ikke delt ut i høst

- ANDERS VEBERG MARITA E. VALVIK

Nobelprise­n i litteratur blir ikke delt ut i høst, opplyser skandalera­mmede Svenska Akademien. Isteden deles det ut to priser neste år.

Det er Svenska Akademien selv som opplyser at Nobels litteratur­pris ikke deles ut i år. Det er første gang siden 1949 prisen ikke deles ut.

Avgjørelse­n som ble kjent i dag, er konsekvens­en etter at 18 kvinner i fjor høst gikk ut i svenske Dagens Nyheter med alvorlige anklager mot JeanClaude Arnault, som på den tiden kun ble omtalt som «Kulturprof­ilen».

Lover bot og bedring

I en kommentar til nyhetsbyrå­et TT sier Akademiens sekretaer og talsperson, Anders Olsson, at de allerede er i gang med arbeidet med å fornye Akademien.

– Vi skal få inn juridisk kompetanse og bli bedre på det vi gjør. Vi må velge nye medlemmer, og det skal gå fort, sier Olsson til TT.

Han understrek­er også at de kunne ha delt ut prisen om de ønsket.

– Vi er kommet langt i arbeidet med listen vi skulle få ferdig før sommeren, men dette handler om tillit. Vi kommer til å fortsette arbeidet som før, men forskjelle­n er at vi deler ut prisen for 2018 i 2019.

Etter at det ble kjent at Akademien ikke deler ut prisen i år, er det kommet mange reaksjoner.

Forfatter Gabi Gleichmann vaert klar i sin mening om at Akademien ikke bør dele ut pris i år. Nå mener han at det gjenstår mye arbeid før de kan dele ut prisen igjen.

– De bør ikke dele prisen før de er 18, med nye, ferske folk innvalgt. Og de må ha saerskilt tung vekt innen litteratur. Det er få som virkelig kan litteratur blant de ti som er igjen, skriver Gleichmann i en SMS til Aftenposte­n. De eldre mennene i Svenska Akademien er innhentet av #metoo.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/NTB SCANPIX ?? Svenska Akademien har vaert i trøbbel den siste tiden etter avsløringe­r om seksuell trakasseri­ng.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT/NTB SCANPIX Svenska Akademien har vaert i trøbbel den siste tiden etter avsløringe­r om seksuell trakasseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway