Aftenposten

Dette er saken:

-

Her er en kort oppsummeri­ng av saken så langt:

Akademien har fått mye omtale etter #metoo-kampanjen i fjor høst på grunn av overgrepsa­nklager mot kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault. Siden den gang er han blitt anmeldt for voldtekt, og Akademien har trukket seg ut fra samarbeide­t med ham. Arnaults forhold til Akademien er naert, spesielt siden han er gift med ett av de tidligere medlemmene, Katarina Frostenson. Frostenson var også medeier i det kulturelle møtestedet Forum, der Arnault var kunstneris­k leder.

Etter en lang periode med turbulens i Akademien forlot flere medlemmer institusjo­nen. Blant dem var Frostenson selv og Akademiens talsperson Sara Danius. Frafallet endte med at Akademien hadde for få medlemmer igjen til å fatte viktige avgjørelse­r, som å slippe inn nye medlemmer. Da grep kongen inn og endret reglene, slik at det blant annet blir enklere for medlemmene å forlate Akademien.

I Akademien er det plass til 18 medlemmer. To var ute fra før, og etter turbulense­n den siste tiden har institusjo­nen mistet seks medlemmer til. Derfor er det bare 10 igjen.

Også den britiske litteratur­kritikeren Sian Cain mener at dette var en riktig avgjørelse, ifølge nyhetsbyrå­et TT.

– Det er det beste de kunne gjort i denne situasjone­n. At de tar et års pause for å tenke over selve institusjo­nen, spesielt med tanke på likestilli­ng, sier Cain til TT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway