Aftenposten

De eldre mennene i Svenska Akademien er innhentet av #metoo

- Kommentato­r og hovedanmel­der

Nobelprise­n i litteratur vil ikke bli utdelt i 2018. Årets pris utsettes til 2019. Svenska Akademien vil heller bruke sommeren og høsten til å rydde i eget kaos.

Det er ikke en beslutning medlemmene plent måtte ta: Det finnes lange tradisjone­r for at estetisk kompetente personer kan mangle en god forståelse av samfunnsme­ssige forhold.

Strengt tatt har ikke «De Aderton» – nå redusert til «Tio» – vist seg uskikket til å ta en faglig beslutning om hvem som skulle få årets Nobelpris. Et advokatkon­tor har fastslått at Jean-Claude Arnault, den såkalte kulturprof­ilen som utløste krisen, ikke påvirket de litteraere beslutning­sprosessen­e i Svenska Akademien – selv om han har lekket resultatet flere ganger.

Har beklaget

Man kan også spørre om det er en adekvat reaksjon å nedlegge det faglige arbeidet når tillitskri­sen er av moralsk karakter. Akademien har allerede sterkt beklaget sin unnfallenh­et i 1996, da stiftelsen fikk et varsel om seksuell trakasseri­ng på den litteraere klubben drevet av Arnault. Likedan har Akademien beklaget de ulovlige pengeoverf­øringene til denne klubben.

Det kunne kanskje holde? Nei, medlemmene har nok rett når de selv uttrykker at tillitskri­sen er så alvorlig at de at de likevel vil avstå fra å dele ut prisen i år.

Det vitner om at de eldre mennene – for det er stort sett slike som er igjen – i hvert fall skjønner hva som er forventet i et moderne samfunn. De skjønner at de må vise en viss ydmykhet og en vilje til å endre seg. De skjønner at de er blitt innhentet av #metoo – og at de represente­rer en kulturtrad­isjon som er større enn Akademien

selv.

Stolthet og skuffelse

Ja, det enorme engasjemen­tet i saken bekrefter ikke minst hvor viktig Akademien er i svensk kulturliv. Krisen er omtalt som en tragedie, og det utløste aksjoner og demonstras­joner da Sara Danius ble tvunget til å gå av som fast sekretaer. Svenskene har med god grunn vaert stolte av Akademiens høyprofile­rte arbeid med litteratur­en. Desto sterkere ble skuffelsen­e.

Sannsynlig­vis er det også hensynet til naermiljøe­t som nå har veid tyngst for Akademien. Internasjo­nalt vil denne krisen blåse fort forbi, faktisk tror jeg man kunne gjort det viktigste reparasjon­sarbeidet ferdig før en utdeling i høst.

Kan gjenvinne tillit

Det er jo ingen hemmelighe­t hva som må til: Akademien må endre regelverke­t (et arbeid som allerede er i gang) og rekruttere flere medlemmer.

Opplagt bør de vaere relativt unge og ikke alle kan vaere menn. Den nye faste sekretaere­n bør vaere en kvinne, ettersom det var en kvinne som ble presset til å gå. En slik fornyet gruppe kunne nok klart å diskutere seg frem til en vinner av prisen innen tidfristen, hvis man bare arbeidet hardt nok.

Nå blir det isteden en time out, og Akademien kan håpe på arbeidsro etter et vanvittig mediepress. Den faglige tyngden er på plass, og jeg tror Akademien kan gjenvinne den moralske tilliten. Krisen har avslørt en gammeldags og naiv holdning til sextrakass­ering, men det er tross alt ikke medlemmene selv som står anklaget for overgrep og trakasseri­ng.

Svenska Akademien viser vilje til fornyelse. Men egentlig tar medlemmene ansvar for feil begått av en annen person.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT, NTB SCANPIX ?? Medlemmene Göran Malmquist (t.v.) og Sture Allén etter et møte i Svenska Akademien. Det var Allén som i 1996 ignorerte et varsel om sextrakass­ering.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT, NTB SCANPIX Medlemmene Göran Malmquist (t.v.) og Sture Allén etter et møte i Svenska Akademien. Det var Allén som i 1996 ignorerte et varsel om sextrakass­ering.
 ??  ??
 ??  ?? åKommentar Ingunn Økland
åKommentar Ingunn Økland
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway