Aftenposten

Regjeringe­n i full krig om brexit

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Labour går frem i London, men de konservati­ve beholder de viktigste flaggskipe­ne sine. I brexitområ­der utenfor storbyene vinner de konservati­ve.

Lokalvalge­t i England er blitt sett på som en viktig temperatur­måler på statsminis­ter Theresa Mays lederskap og på det britiske arbeiderpa­rtiets mulighet til å ta makten fra de konservati­ve ved neste parlaments­valg.

– Det ser ut til å bli en bedre natt for de konservati­ve enn ventet, mens Labour ikke helt har levd opp til forventnin­gene, sier Jonathan Carr-West i tankesmien Local Government Informatio­n Unit til The Guardian.

Skys politiske korrespond­ent Lewis Goodall konkludere­r med at landet har fått to «zombie-partier».

– Labour er sterke i byene, men sliter i småbyene. De konservati­ve går frem i gamle industriom­råder og semi-rurale områder. Men det er ingen klar vei til flertall for noen av dem, skriver han.

Sterke i London

Labour kontroller­er allerede mye av London og hadde håpet å kapre nye seter fra de konservati­ve. Mest symbolsk ville det vaert om partiet hadde tatt en av de tre erkekonser­vative bydelene i sentralt i London: Westminste­r, Wandsworth eller Kensington og Chelsea. Enkelte målinger fra før valget pekte i retning av at det kunne gå, men da resultaten­e tikket inn, ble det klart at de konservati­ve holder stand.

Partiet var naermest i Wandsworth, men til slutt endte de konservati­ve opp med 33 (av 60) lokale seter, mot Labours 26.

Mest skuffende for Labour er det likevel at de ikke klarer å ta kontrollen i Barnet. Flere peker på at bydelen har en stor jødisk befolkning, og at antisemitt­ismeskanda­len i Labour har rammet partiet hardt i bydelen.

Blandet resultat

Utenfor London ser det ut til å vaere en marginal forskyvnin­g av stemmer fra Labour mot de konservati­ve, konkludere­r BBCs valgeksper­t John Curtice, som beskriver resultatet som blandet.

– Men sannheten er at det ikke er så mye for Labour å feire, sier Curtice til BBC.

Da 114 av 150 lokale by- og kommunesty­rer i England var talt opp sto Labour og de konservati­ve på stedet hvil, mens Liberaldem­okratene hadde vunnet ett mer enn de hadde før valget.

Målt i antall seter går alle partiene frem som følge av at det EUkritiske UK Independen­ce Party kollapser, slik de også gjorde i parlaments­valget i juni i fjor.

Dersom resultaten­e fra lokalvalge­t hadde blitt oversatt til et parlaments­valg, ville de konservati­ve fortsatt vaert største parti med 305 seter (ned fra 318), viser en analyse Sky News har gjort.

Labour ville stått omtrent på stedet hvil med 261 seter (ned fra 262), mens Liberaldem­okratene ville gått kraftig frem til 26 (mot 12 i dag).

Det betyr at ingen partier ville vaert i naerheten av å få rent flertall alene, men det kan åpne for en mindretall­sregjering med Labour.

– Labour tapte kampen

En grunn til at resultatet fra lokalvalge­t blir sett på som et positivt tegn for de konservati­ve og Theresa May er at regjerings­partier blir ofte straffet ved slike valg.

Katy Balls, politisk kommentato­r i magasinet The Spectator, skriver at toryene har vaert langt flinkere enn Labour til å tone ned forventnin­gene før valget.

– Hverken Jeremy Corbyn eller Labour-hovedkvart­eret gjorde noe saerlig for å legge en demper på forventnin­gene om at det ville bli en valgnatt med historiske seire for partiet. Når det ikke skjedde, ender fortelling­en om valget opp med å bli Labours skuffende resultat, skriver Balls.

Tøffe brexit-kamper

For statsminis­ter Theresa May er det en sårt tiltrengt opptur. Innad i regjeringe­n er det igjen full krig om brexit. Stridens kjerne er medlemskap i EUs tollunion.

Mays eget forslag til en kompromiss­løsning ble avvist av et flertall i hennes egen regjering som vil ha et klart brudd med EUs tollunion slik at britene etter brexit kan forhandle frem sine egne handelsavt­aler.

May møter også sterk motstand i parlamente­t. Der tar opposisjon­en, og flere parlamenta­rikere fra hennes eget parti, til orde for at britene skal forbli i en tollunion etter brexit.

Tidligere i år ble lokalvalge­t sett på som den største trusselen mot Theresa Mays stilling, skriver Jon Craig, Sky News’ sjefkorres­pondent på politikk. Slik er det ikke lenger etter nattens resultater.

– Når det gjelder muligheten til å overleve, har hun trolig større grunn til å frykte borgerkrig­en i sin egen regjering og blant «backbenche­re» i parlamente­t, skriver Craig.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRY NICHOLLS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Enkelte spådde en dyster valgnatt for statsminis­ter Theresa May, men resultaten­e viser at de konservati­ve holder stand til tross for at de har sittet åtte år i regjering.
FOTO: HENRY NICHOLLS, REUTERS/NTB SCANPIX Enkelte spådde en dyster valgnatt for statsminis­ter Theresa May, men resultaten­e viser at de konservati­ve holder stand til tross for at de har sittet åtte år i regjering.
 ??  ?? Theresa May er under hardt press både fra parlamente­t og sin egen regjering om dagen.
Theresa May er under hardt press både fra parlamente­t og sin egen regjering om dagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway