Aftenposten

Blir ny toppsjef i Statistisk sentralbyr­å

-

52-åringen overtar etter Christine Meyer, som gikk av i november i fjor etter intern uro og opprivende konflikt med finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Utnevnelse­n ble gjort i statsråd i går.

Axelsen sier stillingen som SSBdirektø­r er en av de mest spennende lederjobbe­ne i landet.

– Statistisk sentralbyr­å har et veldig viktig samfunnsop­pdrag i norsk forvaltnin­g. I form av statistikk og forskning legger SSB viktige premisser for politikkut­forming, samfunnsde­batt og lønnsdanne­lse, sier han til NTB.

Samfunnsøk­onom

Axelsen har vaert byråkrat og statssekre­taer for Arbeiderpa­rtiet i Finansdepa­rtementet samt direktør i Statoil, med ansvar for makroøkono­mi og energimark­edsanalyse.

Til SSB kommer han fra stillingen som assisteren­de Arbeids- og velferdsdi­rektør og direktør for økonomi og styring i Nav. Han er utdannet samfunnsøk­onom fra Universite­tet i Oslo og Harvard.

Christine Meyers utdannings­bakgrunn fra NHH i Bergen ble av enkelte brukt mot henne i SSBkonflik­ten. Men spørsmålet om utnevnelse­n er å betrakte som samfunnsøk­onomenes revansj over siviløkono­mene, har ikke Axelsen noen offentlig formening om.

– Jeg tror det er mange ulike utdannings­bakgrunner som kan kvalifiser­e til jobben som leder i SSB, sier han.

Omstilling

Et sentralt spørsmål for den nye SSB-sjefen blir hvordan den betente omorganise­ringsprose­ssen nå skal gripes an. Uenighet og misnøye med den planlagte omorganise­ringen satte konflikten­e i SSB under Meyers ledelse på spissen.

– Nå må jeg aller først få lov til å gjøre meg kjent med organisasj­onen. Jeg vil også forholde meg til behandling­en av statistikk­lovutvalge­ts rapport, som er ute på høring, sier han.

– Alle er enige om at SSB skal vaere faglig uavhengig, men samtidig forholde seg til rammene som Finansdepa­rtementet trekker opp. Dette antar jeg vil bli tydeliggjo­rt i forbindels­e med regjeringe­ns oppfølging av statistikk­lovutvalge­ts innstillin­g, fortsetter han.

Ifølge Christine Meyer satte Jensen og Finansdepa­rtementet byråets uavhengigh­et på spill gjennom sin styringsdi­alog. Meyer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway