Aftenposten

Bitcoin-selskap tapte søksmål mot Nordea

-

Gründer og styreleder Sturle Sunde i kryptovalu­taselskape­t Bitmynt AS tapte søksmålet mot Nordea etter at selskapet ble nektet å opprette konto i banken.

Sunde saksøkte Nordea etter at storbanken sammen med andre banker i fjor nektet bedrifter som vil drive med bitcoin og såkalte blokkjeder å ha kundeforho­ld hos dem. Dermed nektes Sunde å registrere foretaket i Brønnøysun­dregistren­e og opprette aksjeselsk­ap.

– Bitcoinvek­sling i det omfang som Sturle Sundes konto er blitt benyttet til, innebaerer en risiko for at kontoen kan bli benyttet til transaksjo­ner som har tilknytnin­g til hvitvaskin­g, terrorfina­nsiering eller annen straffbar virksomhet, har Nordea anført.

Banken peker på at saksøkeren­s bitcoinvir­ksomhet er uregulert og ikke underlagt myndighets­fastsatte krav til blant annet identifika­sjonskontr­oll. Banken mener videre at den ikke vil ha noen praktisk mulighet til å ha kontroll over eller spore midlenes opprinnels­e.

– Saklig grunn

I dommen fastslår tingrettsd­ommer Elisabeth Jordan Ramstad i Oslo tingrett at retten ikke er i tvil om at risikoen for hvitvaskin­g og transaksjo­ner med tilknytnin­g til straffbare handlinger er klart forhøyet med handel med bitcoin, selv om handel med kryptovalu­ta også i stor grad gjøres med legitime formål.

– Retten finner det klart at denne risikoen utgjør saklig grunn for banken til å nekte kundeforho­ld etter finansavta­lelovens paragraf 21, skriver Ramstad i dommen. Hun skriver videre at selv om transaksjo­ner med bitcoin har stor sporbarhet isolert sett, kreves det tilgang til en privat nøkkel for å kunne fastslå identitete­n til noen av leddene.

Anker dommen

I søknaden om bedriftsko­nto hos Nordea i fjor, anslo Sunde at selskapet vil kjøpe og selge bitcoin for om lag 30 millioner kroner i måneden.

Sunde vil nå anke dommen. Han sier den viser hvor problemati­sk det er at norske banker bruker monopolet på betalingsf­ormidling til å stoppe andre som vil tilby teknologi som gjør handel mellom mennesker enklere.

Han mener Nordea ved å nekte ham og selskapet kundeforho­ld bryter både finansavta­leloven, konkurrans­eloven og hvitvaskin­gsloven.

Anker dommen

Sunde mener bankene lyver om bitcoin og at de ignorerer at teknologie­n er både sporbar og sikker.

– Norske bankers lovbrudd er en stor belastning for dem det rammer. Ingen privatpers­oner eller småbedrift­er skal behøve å saksøke banken, det unner vi ingen.

– Det er dyrt og uforutsigb­art. Her blokkerer norske banker nyskapende teknologi, og angriper grunnlegge­nde friheter som retten til å drive naering, sier Sunde. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway