Aftenposten

– Kan ikke sette i verk tiltak som går på tvers av ytringsfri­heten

- THOMAS OLSEN

I et intervju langer Skoleleder­forbundet i Oslo ut mot sin egen byråd for ikke å støtte rektor ved Ulsrud. Fylkeslede­r Trond Nilsen peker på at rektor kun har fulgt opp politikern­es lovendring.

– Det er mange av oss som faktisk opplevde å bli regelrett falt i ryggen, skriver han i et debattinnl­egg.

Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildse­n fremhever at hun ikke har kritisert at det ble opprettet sak da Ulsrud-elever følte seg krenket av laerer Simon Malkenes uttalelser på NRKs Dagsnytt 18.

– Jeg har aldri sagt at rektor ikke skulle sette i gang en undersøkel­se, slik loven pålegger ham. Det var riktig å undersøke forholdene etter den nye mobbeparag­rafen. Jeg har samtidig vaert opptatt av at ikke håndtering­en skal gjøre folk så usikre at de lar vaere å delta i viktige debatter om skolen. Jeg har vaert tydelig på at vi ikke kan sette i verk tiltak som går på tvers av grunnloven­s paragraf 100 om ytringsfri­het. Retten til å ytre seg for våre ansatte, er så grunnlegge­nde at det er helt naturlig at jeg som skolebyråd også engasjerer meg, svarer Thorkildse­n.

– Må unngå «jussifiser­ing»

– Er ikke denne saken heller et utslag av at det er politikern­es skjerping av mobberegel­verket, som har innsnevret ytringsfri­heten?

– Denne saken har mange sider. En av dem handler om et helt nytt regelverk som er krevende å håndheve. Derfor er jeg opptatt av at skolene må lage prosesser lokalt der de får innspill fra både laerere, elever og foreldre til måter å skape og gjenoppret­te tillit på. Vi bør unngå unødig «jussifiser­ing» når det er mulig, og heller involvere elevene og laererne i hvordan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway