Aftenposten

Svenskene går en helt annen vei enn Norge

- ROAR LYNGØY

I 2012 innførte danskene lisens for pengespill, og fra nyttår gjør Sverige det samme. Norge går motsatt vei.

Opposisjon­en på Stortinget fikk nylig flertall for å stramme inn spillpolit­ikken. Forslagene vedtas formelt mandag. Målet er å verne om enerettsmo­dellen der Norsk Tipping og Rikstoto alene kan markedsfør­e og tilby pengespill. Norske politikere mener at forslagene vil redusere faren for spillavhen­gighet.

I våre naboland tas de utenlandsk­e selskapene inn i varmen. Danmark innførte lisens i 2012, og nå tyder alt på at Sverige får en slik ordning fra 1. januar.

– Det uregulerte spillet har tatt over, og spill brukes i kriminell virksomhet. Det er på tide at vi går fra ord til handling og får kontroll over det svenske spillmarke­det, sa Sveriges sivilminis­ter Ardalan Shekarabi (Socialdemo­kraterna) da han la frem regjeringe­ns forslag for en snau måned siden.

Forslaget innebaerer at alle selskaper i det svenske markedet må ha lisens. De andre stenges ute. Det skal legges stor vekt på å skjerme mot avhengighe­t. Lisenssels­kapene må skatte med 18 prosent, og det stilles krav rundt bonuser og markedsfør­ing.

– Hovedårsak­en til omreguleri­ngen er at staten skal ta tilbake kontrollen over spillmarke­det og at spill skal skje hos lovlige alternativ­er, sier Ardalan Shekarabi til Bergens Tidende.

Den svenske ministeren svarer slik på spørsmål om hva han tenker om at Norge går motsatt vei:

– Monopolet har ikke vaert effektivt i Sverige. Utviklinge­n i de ulike landene er imidlertid unik og krever egne vurderinge­r. Den viktigste årsaken til at flere land nå har innført lisenssyst­em har vaert at man ønsker å få kontroll og utøve tilsyn for blant annet å kunne forebygge negative konsekvens­er av spillingen, sier Shekarabi.

Han sier at det vil stilles strenge krav til lisenshave­rne.

– Spillrekla­men som rettes mot svenske kunder er i dag intensiv og forekommer i de fleste mediene. I Sverige mener vi at et lisenssyst­em er mest effektivt, sier ministeren.

Danskene fikk lisens i 2012

I Danmark liberalise­rte man markedet gjennom en lisensordn­ing i 2012. Frem til da hadde Dansk Spil hatt monopol på linje med Norsk Tipping.

– Danske Spil ønsket en liberalise­ring velkommen. Det var et stort press der de utenlandsk­e selskapene markedsfør­te seg mye via TV-kanaler fra utlandet, og der online-gambling vant frem, sier Danske Spil-direktør Niels Folmann til Bergens Tidende.

Siden 2013 har han vaert sjef for lisensavde­lingen i selskapet. I Danmark har Danske Spil fortsatt monopol på for eksempel Lottospill­ene, mens det er fri konkurrans­e på odds- og kasinospil­l.

– Det totale samfunnsbi­draget er noenlunde det samme som før lisensmode­llen i 2012, opplyser Folmann.

Mer reklame og flere avhengige

Danske Spil-direktøren ønsker ikke å ha noen formening om hva norske myndighete­r bør gjøre. Og slik han ser det er det slett ikke bare plusser med en lisensmode­ll:

Det er trolig blitt flere spillavhen­gige i Danmark

Nå er det 13.000 dansker som har stengt seg ute fra alle de lisensiert­e gamblingsi­dene, en fordobling siden 2012

Stadig flere må få hjelp på grunn av sin «ludomani», danskenes ord for spillavhen­gighet Likevel er Danske Spil glad for at lisensen kom.

– Den økende konkurrans­en ville ha kommet uansett. Det er bedre at de som spiller bruker lisensiert­e sider som er under kontroll. Samfunnsbi­draget er dessuten stabilt, sier Folmann.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mens Norge strammer inn spillpolit­ikken, tas de utenlandsk­e selskapene inn i varmen i Sverige. Der innføres et lisenssyst­em fra 1. januar.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mens Norge strammer inn spillpolit­ikken, tas de utenlandsk­e selskapene inn i varmen i Sverige. Der innføres et lisenssyst­em fra 1. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway