Aftenposten

— Det er bedre å reise med barn

-

Ipad, egen sekk og tyggis. Det er ingrediens­er til en god reise med barn, mener Erik Eidsheim.

48-åringen er daglig leder i reisebyråe­t Reisefeber i Bergen og kan et og annet om å reise med barn. Firebarnsf­aren har vaert i 98 land og ungeflokke­n har vaert med på mange av disse.

– Eldstemann besøkte 20 land før han begynte på skolen, sier Eidsheim. Blant annet dro familien på backpackin­g i Guatemala med en ettåring i baeresele.

– Det var utrolig kontaktska­pende.

Livet uten bamseklubb

– Man kan dra på morsomme turer selv om man har barn. Dropp steder med bamseklubb. Det er nesten enklere å reise med barn, og det gir en helt annen opplevelse.

– Tar du med ungene til f.eks. Cuba kan du bli bedt hjem til folk på middag, det skjer ikke når du er på tur med kompiser. I Thailand og Mexico har vi opplevd at vaepnede vakter på flyplassen har smilt og vinket oss rett forbi køen. Det har hendt at servitører gikk og trillet på barnevogne­n mens vi satt og spiste. I mange land er ungene med overalt, hjemme skal de parkeres tidlig.

Husk tyggis!

Han mener at det ikke finnes noen universell vidunderop­pskrift for å ha med barn på lange turer – rett og slett fordi barn er ulike.

– Men kan du velge, så fly gjerne om natten – da legger ungene seg til noenlunde normal tid. Det er greit å unngå tett program de første dagene. Ellers er det er viktig å forbedre seg godt. Snakk om reisen på forhånd, vis bilder av flyet, av setene, av underholdn­ingssystem­et. Mange vet ikke at man kan bestille egne barnemålti­d på lengre flyturer. Det er jo kult, sier Eidsheim.

– Og så må man huske tyggis. Det hjelper godt mot øreverk ved letting og landing.

– Lettere for unger

– Tidsforskj­ellen kan jo vaere en påkjenning?

– For voksne er det jo helt krise hvis vi ikke får våre åtte timer. Jeg tror det er greiere for unger. De er veldig tilpasning­sdyktige, enten det handler om å sove på en lokalbuss, en båt – eller på en sekk i hjørnet.

– Ta med en sekk til hvert barn, med en Ipad, en bok, litt mat og drikke – og litt snop som de velger selv. Da blir det kjekt på reisen.

For spesielt interesser­te anbefaler han Lonely Planet-boken Travel with children.

– Den fikk jeg av kollegene her på Reisefeber da vi fikk vårt første barn. Genial bok!

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? The High Line er en idyllisk liten opplevelse midt i en kaotisk verdensby.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX The High Line er en idyllisk liten opplevelse midt i en kaotisk verdensby.
 ??  ?? På New York Public Library finner du inspirasjo­nsbjørnen til Ole Brumm-bøkene.
På New York Public Library finner du inspirasjo­nsbjørnen til Ole Brumm-bøkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway