Aftenposten

Ottar Vold

- Rolf Nordby Lars Weisaeth

Ottar Vold døde 7. april, han ble 75 år. Han studerte engelsk og norsk og historie ble hans hovedfag. Historie opptok ham hele livet, både i jobb og privat. På reisene sine oppsøkte han alltid steder med mye historie.

Han var knyttet til Ringerike og som pasjonert skiløper gikk han gjerne på ski fra Oslo og tilbake igjen når han besøkte familien sin der. Bare de siste årene satte leddgikt og den kreftsykdo­mmen som endte livet hans, en stopper for slike utfoldelse­r.

Helt fra studietide­n hadde han stilling i Rikstrygde­verket og der ble han hele sitt yrkesaktiv­e liv. Det var som krigshisto­riker i behandling av krigspensj­oneringssa­ker at hans kunnskaper om nordmenns innsatser og belastning­er på utefront, hjemmefron­t og fangefront kom til uvurderlig nytte.

Alle kategorien­e av krigspåkje­nninger som gir rett til pensjon i Norge forutsette­r en rettferdig og faglig godt begrunnet dokumentas­jon av påkjenning­en. Med alt det nødvendige hemmeligho­ld under krigen, for mange også i etterkrigs­tiden, var det ikke like lett for alle å dokumenter­e innsatsen og påkjenning­ene mange år i ettertid.

Her var det militaerhi­storikeren kom dem til unnsetning med sin uovertrufn­e kunnskap om hva som hadde skjedd hvor og når og med hvem. Mange militaere og sivile veteraner og krigsofre står i takknemlig­hetsgjeld til ham for dette krevende kildearbei­d. Heldigvis ble en del av hans kunnskaper nedfelt i en bok som vil vaere en viktig kilde for all tid.

I sitt arbeidsmil­jø ble han høyt verdsatt, både som fagmann og venn, på kontoret og i fritiden. Opplevelse­ne med kolleger på reiser og rundt det de gode matbord var mange. Han hadde enorme kunnskaper på mange områder og kunne sette jus, historie og medisin i en sammenheng innen krigspensj­oneringen som ingen andre.

Som filolog hadde han også evnen til å formidle på en forståelig måte. Han var til stor hjelp for alle i sitt fagmiljø.

Ottar Vold vil bli dypt savnet av sine naermeste og alle de som laerte ham å kjenne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway