Aftenposten

Truls Thorenfeld­t

- Kathrine Strøm utviklings­sjef baerekraft­ig byutviklin­g, COWI

Truls Thorenfeld­t gikk bort 25.4.18, 81 år gammel. Arkitekt Thorenfeld­t har gjennom sin karrière vaert involvert i en rekke sentrale bygg og byområder i hele Norge. Med oppstart i 1976 ble Thorenfeld­t engasjert i arbeidet med rehabilite­ringsvurde­ring og tilstandsb­eskrivelse av kvartalene på Grünerløkk­a, og deltok i arbeidet med å utvikle «30-års standarden» senere kalt Oslo kommunes utbedrings­standard for eldre boligeiend­ommer.

Dette prosjektet omfattet i alt 700 leilighete­r og 150 naeringsvi­rksomheter. For dette arbeidet ble Thorenfeld­t arkitektko­ntor tildelt Oslo kommunes kunstnerpr­is i 1987. Første byggetrinn på universite­t i Bodø og flytermina­len på Torp er blant de mer kjente funksjonsb­yggene Thorenfeld­t har jobbet med. Prosjekten­e Grønland Basar og rehabilite­ring av Veivet senter reflektere­r Truls’ engasjemen­t for Oslos østkant.

I 2012 fikk kontoret en del oppmerksom­het rundt sitt forslag om å flytte regjerings­kvartalet til Gamle Oslo og bidra til en utjevning av forskjelle­ne mellom øst og vest. Det faglige fokuset på likhet, verdighet og rettferdig­het finner vi igjen i Truls personligh­et, en mann med stor respekt for de verdiene som bor i folk, natur og objekter – og evne til å hente frem det beste.

Den beste illustrasj­on på hans ydmyke holdning er kanskje hytta ved Horten som består av fem små hus integrert i terrenget. Alle små og store deler av de traerne som ble felt, for å bli brukt som virke, ble benyttet på best tenkelig måte. Få kan sammenlign­es med Truls når det kommer til hjertevarm­e, lekenhet, snillhet og raushet, personlig og profesjone­lt. Hans måte å utøve arkitektyr­ket og samfunnspl­anlegging på er et forbilde for en hel bransje.

Vår tanker går til hans kone, barn og øvrige familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway