Aftenposten

Jo flere kokker, desto bedre liv

-

DA STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG åpnet Helsekonfe­ransen på Gardermoen torsdag, var det med en rykende fersk helserefor­m i hånden: «Leve hele livet». Målet med reformen, sa hun, er at eldre skal mestre livet lenger.

I reformen legges det vekt på aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Viktigst er likevel punktet der eldreomsor­gen svikter på det aller mest grunnlegge­nde: Å sørge for at hjelpetren­gende eldre får mat i kroppen.

Paradoksal­t nok blir urovekkend­e mange underernae­rt mens de bor på et hjem. Noen velger det selv for å korte ned oppholdet, andre ønsker å leve lenge med god helse, men klarer ikke å få i seg nok mat. Ifølge Helsedirek­toratet øker underernae­ring risikoen for komplikasj­oner, reduserer motstand mot infeksjone­r, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalit­et, forsinker rekonvales­ens og gir økt dødelighet.

DET HAR IKKESKORTE­T PÅ politiskop­pmerksomhe­trund t dette temaet. D eter blitt utarbeidet stortingsm­eldinger, nasjonalha­ndlingspla­n, kostholds anbefaling­er, retningsli­njer, rapporter og tiltakspak­ker. Vi vet mye om hva som bør gjøres. Problemet er at det i for mange tilfeller er en avgrunn mellom praksis og anbefalt praksis.

I prosjektet «Gylne måltidsøye­blikk» reiser en jury landet rundt for å finne den beste institusjo­nsmaten. Her og der finner de ildsjeler som klarer å skape opplevelse­r og fellesskap rundt helsebring­ende måltider. Men som regel lages middagen i en fabrikk og kjøres ut til steder som kaller seg hjem, men som ikke har kjøkken, og de gamle rekker ikke å bli sultne etter formiddags­maten før middagen serveres klokken ett.

SAMMENLIGN­ENDE STUDIER viser at tiltak som fokuserer på flere aspekter ved måltidet samtidig ser ut til å gi de beste resultaten­e. Slike tiltak kan vaere valgfrihet, deltagelse i matlaginge­n, måltider til riktige tider, matlukt i gangene, et pent dekket bord, frisk luft, delikat servering og assistanse.

Den gode nyheten for kommunepol­itikerne er at reformen ikke legger opp til økte utgifter, men tvert imot beskriver hvordan kvaliteten kan heves innenfor kommunenes eksisteren­de økonomiske rammer.

I TILLEGG HAR REGJERINGE­N hengt ut gulrøtter til kommunene som omstiller seg i tråd med reformen, og lover at de «vil prioritere­s innenfor relevante eksisteren­de og eventuelle nye øremerkede ordninger». En slik ordning vil høyst sannsynlig bli et tilskudd til renovering, etablering eller gjenetable­ring av lokalkjøkk­en på sykehjem, slik Danmark har hatt suksess med.

Litt søl kan det nok bli. Til gjengjeld er det lov å håpe på flere kokker.

 ??  ?? Med helserefor­men «Leve hele livet» vil statsminis­ter Erna Solberg gjøre noe for underernae­rte beboere ved landets eldreinsti­tusjoner. For kommunene kan det bety penger til kjøkken og kokker.
Med helserefor­men «Leve hele livet» vil statsminis­ter Erna Solberg gjøre noe for underernae­rte beboere ved landets eldreinsti­tusjoner. For kommunene kan det bety penger til kjøkken og kokker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway