Aftenposten

Eksamensor­dningen er gammeldags og utdatert

- Helene Skjeggesta­d Kommentato­r

Skolen skal fornyes, men eksamen skal bestå. Den løsningen står til stryk.

“Stakkars deg!”

Dette og lignende utsagn kan trolig høres i flere tenåringsh­jem når det onsdag denne uken trekkes skriftlig eksamen for 2018.

De fleste av oss har antagelig medfølelse med nervøse elever, men jeg må innrømme at en del av meg tenker at de kan ha det litt vondt. Med et glimt i øyet og et snev av alvor: Det gjør litt godt å vite at hvis vi måtte lide, skal også dagens ungdom få føle på nervøsitet­en. Kjenne på følelsen av aldri å vaere godt nok forberedt og frykten for at noen timer skal sende livet i en annen retning enn man ønsker.

Mer seriøst er jeg grunnlegge­nde skeptisk til at man skal fjerne alt i skolen som kan føre til press på elever. Man skal selvfølgel­ig ta på alvor at ungdom forteller om stressrela­terte plager knyttet til eksamen. Men resten av livet vil også komme med hendelser og situasjone­r hvor det er mulig å bekymre seg syk. Istedenfor å fjerne det som utløser stress, må man laere ungdommen å takle det.

Et argument om at elever bekymrer seg for eksamen, er alene ikke nok til å gjøre noe med ordningen.

Kontrollsp­ørsmål

Derfor har jeg vaert for å bevare dagens eksamensor­dning. Den gir tross alt en ekstern vurdering, og skoler kan bruke eventuelle sprik mellom denne og standpunkt­karakteren til å evaluere seg selv.

Eksamener vil man også måtte ha hvis man går videre med studier på høyskoler eller universite­ter.

Så er det heldigvis slik at når man setter seg inn i et tema, er det lov til å forandre mening: Dagens eksamensor­dning er gammeldags og utdatert.

Mer dybde og sammenheng

Akkurat nå foregår det et massivt fornyelses­prosjekt i norsk skole. Kunnskapsl­øftet skal pusses opp, det skal utformes nye laereplane­r. Tidligere har for mange kompetanse­mål gjort at elevene har laert litt for lite om litt for mye. Det nye buzz-ordet er dybdelaeri­ng. Elevene skal bli bedre på å analysere, løse problemer og reflektere. Bort med overflatel­aering, inn med dybde og sammenheng.

Fagfornyel­sen er i hovedsak basert på Ludvigsen-utvalgets NOU fra 2015 om fremtidens skole. Stort sett er forslagene fra utvalget tatt med, men på ett område har politikern­e hoppet galant over anbefaling­ene. Utvalget ønsker «at det nedsettes et ekspertutv­alg som skal vurdere dagens eksamenssy­stem».

Til Dagsavisen i april utdyper utvalgets leder, pedagogikk­professor Sten Ludvigsen formulerin­gen: «Når man først skal måle elevenes kompetanse, bør man måle den kompetanse­n man er ute etter. For å få dette til, kreves en betydelig justering av dagens eksamenssy­stem.»

En logisk brist

Denne «betydelige justeringe­n» som fagpersone­r etterlyser, er det altså ikke funnet plass til i fagfornyel­sen. Eksamenssy­stemet er, ifølge politikern­e, godt nok slik det er.

Oppsummert: Man legger om laereplane­ne for å legge til rette for dypere laering i fagene og i tre tverrfagli­ge tema. Eksamenssy­stemet er i utgangspun­ktet ikke tverrfagli­g, og det er begrenset hvor mye dybde man får vist på noen timer.

Det er for så vidt ingen krise isolert sett med litt pugging. Likevel er det en logisk brist i å fornye laereplane­ne, men ikke ordningen som måler om dette har vaert vellykket.

Vil presse seg frem

Politikern­e burde ha vaert forutseend­e nok til å sette i gang en justering av eksamen samtidig med fagfornyel­sen, men en endring vil nok uansett presse seg frem. For eksempel krever dybdelaeri­ng at de enkelte skolene tar valg om hva de vil fordype seg i, og nasjonalt utformede prøver vil ikke klare å fange opp disse variasjone­ne.

Men ved å la endringer i eksamensty­pene komme hanglende etter resten av fagfornyel­sen, går man dessverre også glipp av en større diskusjon om selve eksamensor­dningen og hvordan den påvirker skolehverd­agen.

Naturlige spørsmål i en slik sammenheng vil vaere:

Måler dagens eksamen breddekunn­skap eller dybdelaeri­ng?

Trenger man en nasjonal ekstern vurdering av elevenes kunnskap?

Kunne tiden som går med til forberedel­se av eksamen, vaert brukt på en annen, mer hensiktsme­ssig måte?

Blir elever motivert av eksamen?

Gammel laerdom

Det er ikke lett å uttale seg med sikkerhet i noen av disse spørsmålen­e, men én ting er sikkert: Dette hadde vaert et godt tidspunkt å ha diskusjone­n på. Det skulle ikke overraske meg om man da fant ut at hele ordningen med forberedel­ser og sensorer og idealet om sammenlign­bare resultater, egentlig er passé.

Og skal man ha virkelig tillit til laererne, slik festtalene gjerne understrek­er, kan vel standpunkt­karakteren alene vaere nok?

Dessverre frarøves Skole-Norge denne diskusjone­n. Det er rett og slett besynderli­g at mens resten av skolen pusses opp og fornyes, beholder man eksamensty­per som måler gårsdagens kunnskap.

Istedenfor å fjerne det som utløser stress, må man laere ungdommen å takle det

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway