Aftenposten

De «norske» selskapene

-

Betsson er notert på Stockholm-børsen og har en børsverdi nå på ca. 5,7 milliarder kroner. De største aksjonaere­ne i Betsson er svenske banker og familiesel­skaper. Fjerde største eier er imidlertid det norske investerin­gsfondet DNB Teknologi, som har en aksjepost på 3,8 prosent. Et annet av bankens fond, DNB Norden, er også inne i selskapet. Oljefondet har en eierandel på 1,22 prosent i selskapet. «Betsson-familien» inkluderer også merkevaren­e NordicBet, Betsafe og NorgesAuto­maten. Alle disse tre selskapene ble i sin tid startet av nordmenn og kjøpt opp av Betsson.

Base på Malta og lansert i 2015. Bak selskapet står Gaming Innovation Group (GIG) - som er notert på Oslo Børs og har en børsverdi på over fem milliarder kroner. På eiersiden til GIG finner vi flere norske gruppering­er; Bryggen Holding AS i Bergen, som blant andre Morten B. Hillestad står bak, samt det Malta-registrert­e selskapet Optimizer Invest Ltd hvor nordmannen André Lavold er på eiersiden. Også gründerne Robin Reed (som er toppsjefen), Hans Michael Hansen (med bakgrunn fra Betsafe) og Frode Fagerli er på eiersiden.

Coolbet har de siste par årene satset sterkt på å få et fotfeste i Norge. Det ble etablert av selskapets toppsjef Jan Svendsen (56) fra Averøy på Nordmøre for tre år siden. Svendsen har tidligere vaert med på å etablere flere spillselsk­aper, blant dem NordicBet, Triobet og Centrebet. Coolbet eies av det estiske selskapet Stav Cool OU. I tillegg til Svendsen, har Morten Klein en betydelig eierandel i selskapet.

Denne aktøren ble etablert av en gjeng norske pokerspill­ere fra Trøndelag og Nordland i 2016. Selskapet har vaert svaert aktiv i markedsfør­ingen inn mot det norske pokermiljø­et, men det er vanskelig å få oversikt over eierstrukt­uren i selskapet - og hvor det er registrert. Nettsiden driftes av Radon B.V. som er registrert på den karibiske øya Curaçao.

Dette er et «brand» som eies av det svenske selskapet Kindred Group, og er trolig den største utenlandsk­e aktøren på det norske markedet, sammen med Betsson. Svenske fond og familiesel­skaper er de største eierne. I tillegg til Unibet står Kindred Group også bak merkenavn som MariaCasin­o og storspille­r.com.

Eies nå av det nyetablert­e investerin­gsselskape­t River iGaming, som Morten Klein står bak sammen med investoren­e Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist. Selskapet har vaert registrert i Curaçao, og det er kanskje mest kjent her i landet for å vaere sponsor for en gruppe pokerspill­ende kvinner.

ComeOn ble i fjor kjøpt opp av det svenske selskapet Cherry, som har en 55 år lang historie i Sverige innenfor spillbrans­jen. Styreleder i Cherry AB er Morten Klein, som gjennom sitt selskap Klein Group eier 14,25 prosent av aksjene i Cherry. To andre nordmenn, Bjørn Grene fra Kongsberg og Hans Martin Nakkim fra Drammen, har også mindre aksjeposte­r i Cherry. Sistnevnte var tidligere direktør i ComeOn, og var med på å starte opp selskapet på Malta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway