Aftenposten

UNE-leder gjorde vedtak i Farida-saken alene

-

Flere jurister reagerer på at en nemndleder i Utlendings­nemnda (UNE) alene fattet vedtaket om at afghanske Farida ikke får returnere til Norge.

Jusprofess­or Mads Andenaes sier til Dagbladet at dette er en ny alvorlig saksbehand­lingsfeil i den omstridte saken.

– Reglene sier at hvis saken ikke reiser noe tvil, så kan den behandles av nemndleder alene. Denne saken byr på vesentlige tvilsspørs­mål, og det er galt at den ikke ble avgjort av en nemnd. Det er en alvorlig saksbehand­lingsfeil. Jeg tror dette ville fått et annet resultat om det hadde gått til en nemnd, sier han.

Fredag ble det kjent at UNE oppretthol­der beslutning­en om at Farida (12) og familien ikke får komme tilbake til Norge, trass i at Høyesteret­t i mars konkludert­e med at avgjørelse­n om å tilbakekal­le deres flyktnings­tatus, er ugyldig. Familien ble tvangsretu­rnert til Afghanista­n i 2015.

Var ikke i tvil

Etter Høyesteret­ts vedtak ble saken sendt tilbake til UNE. Der fattet nemndleder Johan Berg fredag et nytt vedtak om at det var riktig å trekke tilbake den midlertidi­ge oppholdsti­llatelsen, uten full nemndbehan­dling, ifølge Dagbladet.

– I denne saken fant jeg på bakgrunn av Høyesteret­ts dom ingen tvil om hva som måtte bli resultatet, og derfor ble det ikke innkalt til noe nemndmøte, skriver han i en e-post til avisen.

Fikk støtte

Han understrek­er samtidig at han har hatt støtte fra UNE-ansatte med saerlige kunnskaper om landsituas­jonen og ulike juridiske problemsti­llinger.

Familiens advokat, Arild Humlen, raste fredag mot UNEs beslutning.

– Dette er overrasken­de og oppsiktsve­kkende. Du kommer ikke naermere et forvaltnin­gsmessig mytteri.

Det er åpenbart at de ikke lar seg styre av domstolene, sa Humlen. (NTB)

 ??  ?? Aftenposte­n i går.
Aftenposte­n i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway