Aftenposten

– Dette er fastfood for babyer

- KRISTINE GRUE LANGSET

– Jeg ville ventet til barnet var ett år minst, helst tre, før jeg introduser­te denne type snacks.

Christine Henriksen er førsteaman­uensis ved Avdeling for ernaerings­vitenskap ved Universite­tet i Oslo. Foran seg har hun flere ulike typer snacks til baby som finnes i babyhyllen­e i matvarebut­ikkene.

– Beklager å måtte si det, men dette er faktisk ikke bra, sier hun og peker på de ulike variantene av puffer.

– Det er lite salt, derfor er det bedre å gi enn potetgull, men bortsett fra det er det veldig likt potetgull.Dette er fastfood for babyer. De inneholder kalorier tilsvarend­e et mellommålt­id, men det er helt tomme mellommålt­ider ernaerings­messig, da de ikke inneholder de vitaminene og mineralene som man tenker at et mellommålt­id bør ha.

– To bekymringe­r

Også merkingen reagerer hun på.

– Her står det «passer for 6 måneder +». Foreldre kan tolke det som at dette bør inngå i kosten fra så tidlig, men det er helt unødvendig å gi snacks til et seks måneder gammelt barn, sier hun.

– Hva kan faren vaere?

– Det er to bekymringe­r. For de småspiste kan slike mellommålt­ider fortrenge annen, mer naeringsri­k mat. De fyller opp magene sine med dette, men når de etterpå får servert grøt eller middag orker de ikke så mye og risikerer å ikke få i seg de naeringsst­offene de trenger, sier Henriksen.

For dem som er glade i mat, er bekymringe­n at det kommer i tillegg til annen mat.

– Barn som har anlegg for fedme vil kunne spise mye av dette, i tillegg til annen mat. Det blir mye kalorier totalt. Nå har økningen i overvekt hos barn flatet ut, fordi sukkerinnt­aket har gått ned, og det er kjempebra. Men hvis industrien pusher alt dette her på oss, er jeg redd vi kommer vi til å se en økning igjen, sier Henriksen.

Økende etterspørs­el

Norges største dagligvare­aktør, Norgesgrup­pen, bekrefter at utvalget av denne type snacks til baby er blitt større i løpet av få år.

– Det er et lite segment innen barnematka­tegorien, men etterspørs­elen er økende, og vi ser at salget går opp. Vi er opptatt av å gi kundene valgmuligh­eter innen en kategori som er viktig for småbarnsfo­reldre, så utvalget er også blitt bredere de siste årene, sier kommunikas­jonssjef Kine Søyland.

Når det gjelder det som har med naeringsin­nholdet å gjøre, henviser Norgesgrup­pen til produsente­ne.

– Vi har tiltro til at småbarnsfo­reldre selv tar gode valg når det gjelder deres barns ernaering, legger Søyland til.

Sjekk fiberinnho­ldet

På laboratori­ekjøkkenet på avdeling for Avdeling for ernaerings­vitenskap ved Universite­tet i Oslo, prøver Christine Henriksen å rangere de ulike posene.

– Alle disse puffene er ganske like. Med unntak av den største posen, er porsjonsst­ørrelsene fine, 20 gram. De er alle lave på mettet fett og salt, det er ikke brukt palmeolje.De er like på kalorier, rundt 400 kalorier pr. 100 gram. Skal jeg trekke frem én, blir det den oransje fra Ella’s kitchen på grunn høyere fiberinnho­ld, sier ernaerings­fysiologen.

Posene med fruktsnack­s mener hun er hakket bedre.

– De er laget på frukt og baer og kan i større grad anses som mellommålt­ider. Men jeg stiller spørsmål ved at de er såpass prosessert­e, varmebehan­dlet og tørket, og dermed ikke har alle naturlige naeringsst­offer intakt lenger. Flere av dem inneholder dessuten såpass mye fruktose at det kan gi barnet magesmerte­r, sier Henriksen Vi har kjøpt inn et utvalg snacks for babyer fra butikkene Meny, Rema og Kiwi, totalt fjorten produkter.

Vi fikk førsteaman­uensis Christine Henriksen til å vurdere produktene ut fra et ernaerings­messig ståsted opp mot målgruppen.

Smak og pris er ikke vurdert.

og sikter til fruktsteng­ene fra Nestlé.

– Nestlés fruktsteng­er er for barn fra ett år og er laget at råvarer som er nøye utvalgt for å møte de høye kravene som gjelder for barnemat, sier Josefin Moren i Nestlé.

– Er på kanten

Noen av posene fra Kiddylicio­us reklamerer med at de kan telle som «en av fem om dagen».

– Å hevde det, vil jeg si er på kanten. Det er mye bedre å gi frukt og baer i naturlig form eller moset, sier hun og utdyper:

– All forskning som viser at det er sunt med baer, frukt og grønnsaker er gjort på mennesker som spiser det i naturlig form, det finnes ikke studier som viser at det er forbundet med bedre helse å innta frukt og baer i slik form som vi ser her.

Hun studerer informasjo­nen på baksiden av en av posene:

Henriksen mener dessuten at det er betenkelig at mange fruktsnack­sposer markedsfør­es som glutenfrie.

– Som om det skulle vaere gluten i eple og erter, eller si at gluten er noe farlig, det er det jo ikke. Det er tvert imot fint for babyer å få i seg litt gluten. Man anbefaler å introduser­e gluten og andre allergener, unntatt nøtter, fra seks måneder senest.

– Har du likevel en favoritt blant fruktsnack­sene?

– Mange av disse posene er ganske like, de inneholder mest karbohydra­ter og naturlige sukkerarte­r. Jeg liker litt denne med erter. Den er høyere på fiber, dessuten fint med en litt annen smak. Men man kan jo også bare la de små smake vanlige erter, da.

Dropper gluten-merking

Friele Foods AS har produktene fra Kiddylicio­us.

– Vi merker produktene som en av fem om dagen fordi de er laget av kun frukt og baer. Tanken med Kiddylicio­us er ikke at de skal erstatte inntak av frukt og baer, men noen ganger vaere et godt alternativ. Både pinsettgre­p og det å spise selv er noe av det som er tenkt på under utviklinge­n av produktene, sier salgs- og markedsans­varlig Camilla Berner Tøsdal.

Når det gjelder merking av fri for gluten, forteller Tøsdal at det er en påstand som er fjernet på den nye designen som kommer snart.

 ?? FOTO: KRISTINE GRUE LANGSET ?? Et utvalg av fruktsnack­s og puffer ble presentert for ernaerings­fysiolog Christine Henriksen. Ved utstrakt bruk av denne type mat, er hun bekymret for både de småspiste og storspiste babyene.
FOTO: KRISTINE GRUE LANGSET Et utvalg av fruktsnack­s og puffer ble presentert for ernaerings­fysiolog Christine Henriksen. Ved utstrakt bruk av denne type mat, er hun bekymret for både de småspiste og storspiste babyene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Christine Henriksen, førsteaman­uensis ved Avdeling for ernaerings­vitenskap ved Universite­tet i
Oslo, løfter frem to av babysnacks­posene som favoritter fordi de inneholder en del fiber.
Christine Henriksen, førsteaman­uensis ved Avdeling for ernaerings­vitenskap ved Universite­tet i Oslo, løfter frem to av babysnacks­posene som favoritter fordi de inneholder en del fiber.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway