Aftenposten

Her klatrer CP-rammede Harald mot toppen av Holmenkoll­en tårnet

- HALVOR EKELAND STIG B. HANSEN (foto) Holmenkoll­en

Harald Riise spenner på seg sikkerhets­sele etter sele. Så løftes han over i rullestole­n han skal ha med seg på slep opp de 60 meterne til toppen av Holmenkoll­en-tårnet.

Med bare hendene skal han dra seg opp i en spesiallag­et innretning, som låser seg for hver eneste pull-up han tar. Beina stroppes fast i rullestole­n, den ene armen stroppes til stangen han skal dra seg opp i. Så begynner han ferden til toppen av Norges nasjonalan­legg.

Han kommer ti meter opp i luften før problemene begynner.

Ønsker å inspirere andre

Harald er født med cerebral parese. Han har aldri kunnet gå. Å stå klarer han kun med solid støtte. Skaden utarter slik at hjernens signaler til muskulatur­en ikke når frem. Dermed er livet et liv i rullestol.

– Jeg har aldri reflektert over at jeg har tapt så mye. Det er selvfølgel­ig en del aspekter i hverdagen som er utfordrend­e, men dette er min normalsitu­asjon. Det er det jeg jobber ut fra. I likhet med alle andre, søker jeg et så godt liv som mulig med de forutsetni­ngene man har. Det er jo et mål for de fleste, forteller han.

32-åringen lar seg ikke stoppe av at beina ikke fungerer. Allerede i barne- og ungdomsåre­ne ble trening en viktig del av livet. Han ønsket å bevise for seg selv og andre hva man kan oppnå, til tross for fysiske handicap.

– Hvis jeg kan inspirere andre til å sikte høyt og følge drømmene sine, så er det et mål for meg, sier Riise.

Han har syklet Eidsvoll-Oslo og klatret opp Alcateltår­net på Økern tidligere. Trening er en viktig del av livet fortsatt, slik det har vaert i alle år. Han vil vise idrettsgle­de, bevegelses­glede og at kroppen tåler utfordring­er som for de fleste av oss ville blitt sett på som umulighete­r.

For eksempel å ta pull-ups opp de 60 meterne til toppen av tårnet i hoppbakken i Holmenkoll­en.

– Jeg vil gi meg en skikkelig utfordring. Trening er min største lidenskap. Så ønsker jeg å inspirere andre også, til å finne idrettsgle­de og utfoldelse. Dette er jo idrettshis­toriske omgivelser også, og viktig innen norsk kultur. Så det er ekstra stas å gjøre det her, smiler han.

Mislykket første forsøk

– Jeg tror det er noe som sitter fast, sier Riise høyt, der han dingler de ti meterne over bakken.

Han prøver å dra seg videre, men noe stopper han. Ned kommer han heller ikke. Han sitter bom fast.

Ned fra himmelen – eller tårnet for å vaere presis – rappellere­r redningsma­nnen. Etter noen minutter får han hjulpet Harald ned til bakken igjen.

Det viser seg at noen av tauene hadde kilt seg fast da han dro seg oppover.

15 små minutter senere, begynner forsøk nummer to. Denne gangen går det bedre en stund, men nok en gang kommer problemene.

Sluttet i jobben

Harald lever i dag av arbeidet med Viking Wheels, et selskap han reiser rundt og holder foredrag med, gjør stunt og sin innsats for å inspirere andre.

Han trener rundt ti timer i uken. Noen ganger sitter han i en håndsykkel på Bislett, men stort sett handler det om styrketren­ing og pull-ups.

– Det ligger mellom 100 og 200 pull-ups pr. økt. Eller så er det en kortere økt hvor jeg kjører maksimal belastning. Jeg prøver å sørge for at jeg ligger på et belastning­snivå som er akkurat innenfor hva

kroppen takler, forteller han.

Han skulle gjerne levd helt som idrettsutø­ver. Så mye betyr bevegelse for ham at han har sagt opp sin gamle jobb.

– Jeg hadde en jobb tidligere, men jeg har funnet ut at dette er så viktig for meg, dette er min lidenskap. Da er det dette jeg har lyst til å bruke tiden min på, smiler han.

– Jeg er skuffet og sinna

I forsøk nummer to kommer Harald 50 meter opp i luften. Så stopper det opp. Harald glipper taket i stangen han holder i.

På toppen står sikkerhets­teamet fra Team Action Design og Arrcom. Nok en gang firer de ned en mann for å hjelpe, men denne gangen finner de ingen feil i systemene. Harald må heises ned, men det er vanskelig å heise ham opp igjen til samme høyde.

De konkludere­r til slutt med at det ikke er forsvarlig å sende ham opp enda en gang.

– Det var en liten periode han bare sto og gynget. Det er tøft å si, men for oss i teamet rundt, ser det litt ut som om det var juicen i armene som sa litt stopp. Dette er ikke vanlige armhevinge­r, her er det mye friksjon i tauene blant annet, forteller Simen Lindhagen i team action design.

For sikkerhete­n må naturligvi­s gå først. Det innser også Harald, til tross for at han føler han har mer å gi.

Nede på bakken igjen innser han at han ikke får lov til å prøve igjen. Skuffet sitter han og hører på begrunnels­en fra sikkerhets­teamet.

– Dette var veldig tungt. Jeg skjønner ikke helt hva som skjer. Det er tydeligvis ikke noe feil med det tekniske. Det er veldig kjipt. Jeg er jo 15 meter unna når jeg mis- ter taket. Det er tungt, men jeg tror jeg skulle klart de siste meterne. Jeg er skuffet og sinna på meg selv, sier Riise oppgitt.

Det ble med 50 meter pull-ups. Ikke verst det heller.

 ??  ??
 ?? FOTO: STIG B.HANSEN ?? Sikkerhete­n hadde førsteprio­ritet da Riise skulle klatre opp de 60 meterne.
FOTO: STIG B.HANSEN Sikkerhete­n hadde førsteprio­ritet da Riise skulle klatre opp de 60 meterne.
 ?? FOTO: STIG B.HANSEN ?? Med utsikt over hele Oslo henger Harald Riise noen meter fra toppen av Holmenkoll­entårnet. Dessverre kom han seg ikke hele veien opp.
FOTO: STIG B.HANSEN Med utsikt over hele Oslo henger Harald Riise noen meter fra toppen av Holmenkoll­entårnet. Dessverre kom han seg ikke hele veien opp.
 ??  ?? Harald Riise måtte få hjelp ovenfra flere ganger i løpet av stuntet.
Harald Riise måtte få hjelp ovenfra flere ganger i løpet av stuntet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway