Aftenposten

New York, Bulgaria

Filmene handler om London og New York. Men de er laget et helt annet sted på kloden.

-

Land i Øst-Europa konkurrere­r hardt om å tiltrekke seg store utenlandsk­e filmproduk­sjoner. Med det laveste prisnivået i EU håper Bulgaria på å klatre til topps.

Det kunne vaert en døsig helgemorge­n på Manhattan. Et par arbeidskar­er lesser utstyr på en lastebil. På en trapp ved en nedgang til undergrunn­en sitter en mann og tar seg en kaffe.

Det massive, snødekte fjellet som stikker opp bak bygårdene, er imidlertid litt vanskelige­re å forklare. Det samme gjelder hunden som vandrer bekymrings­løst rundt i gatene alene.

– Dette er et av våre mest populaere sett. I starten var det ikke så mange som hadde hørt om det, men nå brukes det minst én gang i måneden, sier Kalina Kottas, finansdire­ktør i Nu Boyana Film Studios.

Det ble bygget rett etter at de amerikansk­e selskapene Nu Image og Millennium films kjøpte eiendommen fra den bulgarske staten i 2006. Studioet hadde vaert hovedsete for landets filmindust­ri under kommunistt­iden.

Blant dem som har benyttet seg av New York-kulissene, er produsente­ne av norske Kon-Tiki.

– Vi gjorde research på å filme i Brooklyn og på Manhattan og fant ut at det var helt utrolig dyrt. Og det var da en av produksjon­s-designerne gjorde oss oppmerksom­me på at de hadde bygget en New York-gate i Bulgaria, sier Aage Aaberge, som var produsent på filmen.

Han sier noen i crewet under befaringen pekte på at gatelysene var fra feil epoke og at det manglet biler.

– Vi sa vi ville trenge gatelys fra epoken rundt 1947, og de svarte «Det har vi på lager». Og så viste de oss en garasje full av gamle amerikansk­e biler. Det viste seg at vi fint kunne gjøre New York i Bulgaria, sier han.

Småskeptis­ke stjerner

På det drøye tiåret med kommersiel­l drift har mange av de aller mest kjente stjernene i Hollywood vaert innom studioet: Scarlett Johansson, Salma Hayek, Arnold Schwarzene­gger, Bruce Willis, Samuel L. Jackson og John Malko-

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Pr-sjef Alexandra Tzetkova ved det populaere New Yorksettet til Nu Boyana.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Pr-sjef Alexandra Tzetkova ved det populaere New Yorksettet til Nu Boyana.
 ??  ?? Kalina Kottas, finansdire­ktør i Nu Boyana Film Studios i Sofia.
Kalina Kottas, finansdire­ktør i Nu Boyana Film Studios i Sofia.
 ??  ?? Øystein Kløvstad LangbergTe­kst Jan T. EspedalFot­o
Øystein Kløvstad LangbergTe­kst Jan T. EspedalFot­o
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway