Aftenposten

Verden vil til Oslo

Ny rapport viser at verden får øynene opp for Oslo som naeringsho­vedstad.

- THEA STORØY ELNAN

Forskere ber politikern­e ta rapporten med en klype salt.

Oslo er en by det stadig blir mer attraktivt å drive naeringsvi­rksomhet i og som i større grad markerer seg internasjo­nalt.

Det slår rapporten Oslo State of The City fast, som byrådet legger frem i dag. Rapporten er en årlig temperatur­måler på hvor attraktivt er det å starte bedrift i Oslo, og å drive naeringsvi­rksomhet i hovedstade­n.

– Denne rapporten bekrefter at det nå er optimisme i naeringsli­vet i Oslo og en stor tilvekst. Det startes bedrifter som aldri før, i et omfang som er enestående i Norge, sier byråd for naering og eierskap i Oslo, Kjetil Lund.

Han var nylig i Silicon Valley, hvor det ifølge Lund gang på gang ble vist til Oslo som en naeringsli­vsby.

Ifølge rapporten er Oslo i ferd med å skape en internasjo­nal arena for innovasjon, har høy effektivit­et, høyt utdannings­nivå og en voksende kulturøkon­omi. Nå som både Munchmusee­t, Nasjonalmu­seet og Deichman får nye bygg, er Oslo i ferd med å heve kulturfelt­et, ifølge rapporten.

– Resultaten­e inspirerer til å styrke kulturlive­t ytterliger­e for oss som bor her allerede. Før handlet markedsfør­ingen av Oslo om fjord og fjell, men nå er man blitt mer opptatt av å markedsfør­e oss som en kulturhove­dstad, sier byråd for kultur, idrett og frivilligh­et, Rina Mariann Hansen.

Advarer mot å skryte for mye

Rapporten måler Oslo på en rekke parametere, blant annet attraktivi­tet for talenter og besøkende, produktivi­tet, innovasjon, kompetanse og kunnskap, og hvorvidt Oslo er på det internasjo­nale kulturkart­et.

Professor i samfunnsge­ografi og Oslo-forsker Terje Wessel, istemmer rapportens funn om at Oslo er en innovasjon­sby med høy økonomisk vekst og tiltreknin­gskraft på naeringsvi­rksomhet. Han advarer imidlertid Oslopoliti­kerne mot å skryte for mye av funnene i rapporten.

– Økonomien i Oslo reflektere­r i stor grad økonomien i Norge, siden Oslo er et brohode for norske eksportnae­ringer, som oljen. Hoveddelen av veksten i Oslo må derfor tilbakefør­es til den sterke norske økonomien, sier Wessel.

Bare tre-fire andre byer i Europa har hatt en sterkere befolkning­søkning enn Oslo, og byen har fått til en fortetning samtidig som man har klart å spare marka.

Ingen storbyer i Europa har like mange personer med minoritets­bakgrunn som eier sin egen bolig.

– Det er altså mulig å lage veldig mye fin statistikk, så jeg skjønner at Oslo kan komme godt ut i en slik rapport. Men det er en del negative momenter ved Oslo som kanskje ikke fanges opp i statistikk­en, sier Wessel.

– Politikern­e skryter for mye

Han mener rapporten mangler indikatore­r som fanger opp sosiale forhold, ulikhet og segregasjo­n.

– Oslo har hatt en negativ utvikling med økt fattigdom, økt økonomisk segregasjo­n og lav stabilitet i en del bomiljøer for barnefamil­ier. Oslo har heller ikke klart å redusere inntektsul­ikheten, som har bitt seg fast på et mye høyere nivå enn i resten av landet, sier Wessel.

– Når det gjelder den sosiale utviklinge­n, synes jeg politikern­e skryter for mye. De sier ofte at utviklinge­n er mye verre i Stockholm og København. Det er ikke alltid riktig. Generelt sett er det store likheter mellom disse byene, saerlig mellom København og Oslo, sier han.

Inflasjon i målinger

Ifølge Per Gunnar Røe, byutviklin­gsforsker ved Universite­tet i Oslo, introduser­es stadig flere byrangerin­ger internasjo­nalt. Rangeringe­ne inneholder alt fra det man kan kalle hipsterkri­terier til mer grunnlegge­nde spørsmål om miljø, økonomi og boforhold.

Denne konkurrans­en mellom byene handler om å tiltrekke seg investerin­gskapital, mener Røe.

– Ofte sier disse målingene lite om sammenheng­ene mellom ulike sider ved byutviklin­gen. Jeg tror ikke å fokusere på slike lister er en god strategi for å skape god byutviklin­g, sier han.

I rangeringe­ne er det gjerne bysentrum det fokuseres på, mener Røe, og ikke omegnskomm­unene og forstedene.

– Slike analyser underkommu­niserer ofte betydninge­n av omlandet for den baerekraft­ige utviklinge­n. I rapporten løfter de frem målet om bilfritt sentrum som en god ting ved Oslo, mens den planlagte utbygginge­n av E18, og de mange innvending­ene mot den, kommer ikke med. Uten omlandet får man ikke det store bildet av hvordan byen utvikler seg, sier han.

Stolte, men ikke fornøyde

Kjetil Lund forsikrer om at byrådet er opptatt av ulikhet og å legge til rette for godt bomiljø.

– Det er ikke slik at denne rapporten baerer hele sannheten eller er det eneste vi legger til grunn når vi lager politikk. Ting kan måles ulikt, men jeg føler meg veldig trygg på at det er riktig at det spirer og gror i Oslos naeringsli­v, sier han.

– Rapporten fremstår litt som en skryterapp­ort. Er det ikke viktig å vise de negative sidene ved naering og investerin­ger, for å kunne laere mer om de potensiell­e ulempene ved byutviklin­gen?

– Det er viktig ikke å bli selvtilfre­ds. Jeg vil ikke bruke rapporten til å si at vi er fornøyd med alt, det er vi ikke. Men det er også viktig at vi i Oslo av og til kan ta imot skryt. Rapporten viser at byrådet tenker riktig om naerings-politikk når vi ser det i sammenheng med byutviklin­g, miljø og kultur. Vi skal vaere stolte, men ikke fornøyde, sier Lund.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Oslo blir bare mer og mer attraktiv som en naeringsli­vsby, og at det de nye museene og kulturpros­jektet i Bjørvika har potensiell stor internasjo­nal rekkevidde. Byråd Rina Mariann Hansen mener det er spennende at Oslo markerer seg som en relevant by å...
FOTO: OLAV OLSEN Oslo blir bare mer og mer attraktiv som en naeringsli­vsby, og at det de nye museene og kulturpros­jektet i Bjørvika har potensiell stor internasjo­nal rekkevidde. Byråd Rina Mariann Hansen mener det er spennende at Oslo markerer seg som en relevant by å...
 ??  ?? Terje Wessel er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsge­ografi, UiO. Han er Universite­tets representa­nt i fagkomitee­n i Oslo-forskning.
Terje Wessel er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsge­ografi, UiO. Han er Universite­tets representa­nt i fagkomitee­n i Oslo-forskning.
 ??  ?? Per Gunnar Røe er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsge­ografi, UiO.
Per Gunnar Røe er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsge­ografi, UiO.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway