Aftenposten

I år blir det ballongfor­bud på Miniøya

- HANNE MELLINGSAE­TER

Det blir ingen ballonger å se under barnefesti­valen, som går av stabelen i Tøyenparke­n 9.–10. juni.

Festivalen har lagt ned forbud mot ballonger som en del av sin miljøsatsi­ng.

– For oss var dette en helt nødvendig avgjørelse – og på høy tid. Vi innrømmer at vi, som så mange andre, har svin på skogen på dette området. Miniøya har ikke en ballongfri fortid, men nå lover vi bot og bedring, sier Miniøyas kunstneris­ke leder, Henriette Larsen ifølge en pressemeld­ing.

Ved å laere barn å ta gode miljøvalg, vil festivalen endre vanene til hele familien, heter det i meldingen.

«Ballonger som kommer på avveie i naturen er et alvorlig problem fordi ballongene og ballongres­tene forurenser miljøet og kan påføre dyrelivet i havet og på land store skader, lidelse og død», står det på festivalen­s hjemmeside.

Miniøya stiller i år også med et festivalar­mbånd laget av resirkuler­t plast, blant annet fra plastflask­er.

Nylig ble det kjent at ingen selgere vil få tillatelse til å selge heliumball­onger på gaten i Oslo 17. mai.

– Det er fordi plastforsø­pling blir liggende i naturen i hundrevis av år og er til skade for mennesker og dyr. Det blir helt mulig å ha det gøy på 17. mai uten gassballon­ger, sa miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til NRK.

Heller ikke i fjor ble det gitt tillatelse­r til ballongsal­g i bygatene, men det ble likevel solgt ballonger. 17. mai-komiteen i Oslo ber Bymiljøeta­ten følge opp selgere som tar seg til rette.

– Noen kommer nok likevel til å forsøke å selge heliumball­onger. Jeg oppfordrer alle til å la vaere å kjøpe, fordi helium-ballongene represente­rer et stort miljøprobl­em, sa Erik Lunde (KrF), leder i 17. mai-komiteen til NRK.

NTB meldte torsdag at en rekke kommuner, minst 29, gjør som Oslo og forbyr salg av heliumball­onger 17. mai. Kommunene kan imidlertid ikke forby salg på privat eiendom som kiosker eller bensinstas­joner, men Miljøparti­et De Grønne har fått et enstemmig storting med seg på et forslag om en hurtigutre­dning av et nasjonalt forbud.

 ?? BÅRD GUNDERSEN / MINIØYA
FOTO: ?? – Miniøya har ikke en ballongfri fortid, men nå lover vi bot og bedring, sier festivalen­s kunstneris­ke leder, Henriette Larsen.
BÅRD GUNDERSEN / MINIØYA FOTO: – Miniøya har ikke en ballongfri fortid, men nå lover vi bot og bedring, sier festivalen­s kunstneris­ke leder, Henriette Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway