Aftenposten

Her blir det nytt kultursent­er

- ANDERS VEBERG

Fredag ble planene om et gigantisk bygg på Sukkerbite­n i Bjørvika presentert. Fotografih­uset skal stå på Sukkerbite­n, mellom Operaen og det nye Munchmusee­t. Og det skal bli på rundt 5000 kvadratmet­er fordelt på to bygninger.

– Folk kan forvente seg et opplevelse­ssenter for fotografi. Det skal romme mange aktivitete­r, pirre nysgjerrig­heten og starte debatter, sier daglig leder Erling Johansen om det planlagte kulturhuse­t.

Med andre ord skal det vaere mer enn store rom med bilder på veggene.

– Det skjer mye på det visuelle området, saerlig i grenseland­et mellom bilde og video. Vi er i tett kontakt med flere miljøer i Silicon Valley, blant annet folk som jobber med Google, sier Johansen.

Arbeidet er fortsatt såpass tidlig i prosessen at han ikke kan fortelle mer om hva samarbeide­t vil gå ut på i dag.

Håper på 250.000 besøkende

Målet er 250.000 besøkende i året, men for å nå den ambisjonen er de avhengige av statlig støtte. Planen er at 70 prosent skal vaere egenfinans­iert mens det offentlige finansiere­r resten. Slik må det vaere for at de skal nå det ambisiøse målet, som daglig leder Erling Johansen likevel tror er realistisk.

– Det er mulig, saerlig når det blir på Sukkerbite­n. Det legges vekt på å gjøre Bjørvika mer inviterend­e i årene som kommer, og området har millioner av tilreisend­e. Vi ser for oss at halvparten av publikum skal vaere byens borgere og resten tilreisend­e.

Inspirert av Fotografis­ka

De sammenlign­er seg med Fotografis­ka museum i Stockholm, en lignende institusjo­n. Det museet har over 500.000 betalende besøkende i året.

Fotografis­ka museum trekkes frem som en inspirasjo­nskilde, og Fotografih­uset vil, i likhet med museet i Stockholm, vaere egenfinans­iert i stor grad.

– Vi represente­rer hele fotomiljøe­t, mens Fotografis­ka museum er helt privatdrev­et. Vi vil henvende oss til bredere grupper og legge vekt på barn og unge, samt andre oppgaver som ligger utenfor et kommersiel­t utstilling­ssted, sier Johansen.

Også politikern­e er positive – da planene om Fotografih­uset ble diskutert i 2015, ble det enstemmig vedtatt at byrådet skal ta initiativ til et nasjonalt senter for foto i Oslo.

Et nytt bygg

Fotografih­uset AS ble etablert i 2014, og de har sett på flere av Oslos fraflytted­e bygninger i planleggin­gen. De endte med et nybygg i samarbeid med HAV eiendom.

– Da vi kom for alvor i dialog med HAV eiendom i fjor så de tydelig at Fotografih­uset ville vaere bra for Bjørvika og Sukkerbite­n.

Nå har de to selskapene signert en intensjons­avtale som ble presentert fredag. Byggekostn­adene tas av HAV eiendom, som skal leie ut til Fotografih­uset.

 ??  ??
 ?? FOTO: CF WESENBERG ?? Kjell Kalland, adm.dir. i HAV Eiendom og Erling Johansen, daglig leder i Fotografih­uset AS.
FOTO: CF WESENBERG Kjell Kalland, adm.dir. i HAV Eiendom og Erling Johansen, daglig leder i Fotografih­uset AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway