Aftenposten

Hva vil egentlig Venstre?

-

I sitt svarinnleg­g til meg 30. april skriver Abid Raja at Venstres primaere forslag er å gi bankene større rom for skjønn i sin utlånsprak­sis. Men gitt at dette ikke lar seg gjennomfør­e, vil Raja redusere bankenes mulighet for skjønn i utlånsprak­sisen ved å legge føringer på hvem bankene kan og/ eller skal gi kreditt.

Rajas premiss er at de som får tildelt lån på kvoten for unntak for krav til egenkapita­l og inntekt til andre og tredje bolig eller annen «boligspeku­lasjon», fortrenger førstegang­s låntagere som egentlig er fullt kredittver­dige. Men det er vanskelig å få det til å stemme, ettersom bankene i dag, slik Raja også påpeker, ikke fullt ut utnytter muligheten­e for å tildele lån utenfor rammene for egenkapita­l og inntekt.

Med andre ord: Hadde bankene vaert enige i at de unge låntagerne som Raja er opptatt av var betalingsd­yktige og kredittver­dige, kunne de allerede i dag gitt dem lån.

En forskrift som angir hvilke typer grupper som skal prioritere­s ved utlån passer i et system med kredittras­jonering o gikk ei et markedsbas­ert kredittsys­tem som det norske, hvor det i hovedsak er renten som brukes til å påvirke kredittmen­gden. Dersom Venstre ønsker å begrense investerin­ger i bolig fra dem som ikke skal bo i den selv, er det helt andre virkemidle­r de burde vurdere, som for eksempel endringer i skattesyst­emet.

Boliglåns forskrifte­ne r kommet for å begrense noen uheldige effekter på finansiell­stabilitet av a trent ener veldig lav. Men egentlige r forskrifte­ns bestemmels­er i storgradfo­rnuftige kreditt vurderings­kriterier bankene selv i utgangspun­ktet brukte på egen hånd.

 ??  ?? Anne Siri Koksrud Bekkelund politisk økonom, Civita
Anne Siri Koksrud Bekkelund politisk økonom, Civita

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway