Aftenposten

Varslere som ikke finnes

Det kan se ut som ledelsen i Oslo-skolen er villig til å strekke seg saers langt for å slippe å definere noe som et varsel i det hele tatt.

-

At mennesker med makt er villig til å bli saerdeles kreative når det kommer til å gjemme seg fra varsler, er dessverre i ferd med å bli regelen snarere enn unntaket.

Hele #metoo er preget av partier, ledelse og maktperson­er som ikke ser, hører, gjenkjenne­r eller husker varsler. Samtidig blir definisjon­en på et varsel stadig smalere. Det kan se ut som bekymring-smeldinger ikke tas på alvor før de kommer inn på ledelsens kontor med røde, blinkendev­arsel lys og hele skandaleav­delingen til VG på slep.

«Ingen varsler»

Utdanning-setaten i Oslo er i ferd med å skrive seg inn i denne historien for alvor. I lys av historien til lektor Malkenes og hans varsling om forholdene i Oslo-skolen på Dagsnytt Atten har det oppstått en grunnlegge­nde debatt knyttet til ytringsfri­heten til ansatte i skolen. Etaten har hele tiden insistert på at dette ikke er noe problem og nektet å forholde seg til de etter hvert mange stemmene som tar opp problemet.

En som illustrere­r etatens holdning, er assisteren­de direktør, Dag Hovdhaugen, i Utdanning-setaten. I en debatt mot undertegne­de 27. april, om forholdene i Oslo-skolen, uttalte han at «det er ingen som benytter seg av de kanalene man har til å varsle». I tillegg mente han det var merkelig at ingen varslet hvis det var et problem med ytringsfri­het og viste blant annet til etatens egen medarbeide­rundersøke­lse.

Å måle ytringsfri­het basert på formelle varslinger er riktignok i seg selv et elendig redskap for alle som faktisk ønsker å finne ut av hvordan det forholder seg.

Når det dessuten viser seg at beskrivels­en heller ikke stemmer med virkelighe­ten, blir det imidlertid enda mer alvorlig. Etter seansen har jeg fått mange tilbakemel­dinger fra laerere og andre ansatte i Oslo-skolen. Mange bekrefter inntrykket av at folk er redde for å ytre seg. Flere har sagt at de av frykt for represalie­r ikke engang tør å «like» kritikk mot ledelsen i Oslo-skolen på Facebook. Man skulle kanskje tro at et vedvarende og tilbakeven­dende fokus på dette, blant annet gjennom en rekke historier i mediene og undersøkel­ser, kunne bli sett på som varsler. Eller i det minste utløst en vilje til å undersøke saken naermere. Men slik gjøres det altså ikke i skoleverke­t i Oslo. Man velger heller å insistere på at varslerne ikke finnes.

Det mest alvorlige er imidlertid at flere sier at de vet om at det er kommet varsler, også gjennom formelle kanaler, som går konkret på ytringsfri­het i Oslo-skolen. Jeg sitter selv på kopi av et varsel som blant annet tar opp problemer knyttet til at krav om lojalitet trumfer ansattes ytringsfri­het og som nevner represalie­r mot ansatte som er uenige i ledelsens linje. Dette er sendt inn som et svar på en henvendels­e fra etaten selv.

Når det gjelder medarbeide­rundersøke­lsen etaten stadig viser til, skal det godt gjøres å bruke den som instrument for varsling. Den stiller hverken spørsmål om ytringsfri­het eller kritikkver­dige forhold.

Ignorert, gjemt bort eller glemt

Når vi vet at faktiske varslinger er blitt ignorert, gjemt bort eller glemt, oppstår det mange spørsmål. Det gir grunn til å spørre seg om hva som skjer med lignende varslinger, hvor mange varsler dette gjelder, og om det i det hele tatt finnes et system for å håndtere varslinger i dag?

Det kan i hvert fall se ut som det er et saerdeles trangt nåløye man må gjennom for å bli tatt på alvor i egen organisasj­on. Og det kan se ut som man møter en i ledelse i Oslo-skolen som er villig til å strekke seg saers langt for å slippe å definere noe som et varsel i det hele tatt. Når man samtidig velger å se bort fra faktiske og formelle varsler og så feilinform­erer om det i offentligh­eten, er det alvorlig. Når vi legger til at ledelsens anbefalte metode for varsling, medarbeide­rundersøke­lsen, faktisk ikke gir rom for varsler, begynner vi å naerme oss en parodi.

Er det én ting #metoo bør ha laert oss, så er det at det er altfor lett å overse, ignorere og glemme varsler. En slik ukultur gjør situasjone­n uholdbar for dem som har noe å melde om.

Skoleverke­t burde strengt tatt vaere motsatt. Fremfor å pådra seg kink i nakken fra anstrengel­sene det innebaerer å hele tiden se en annen vei, burde man aktivt ønske å lete frem ukultur i egen organisasj­on. Kanskje man til og med kunne laert et og annet.

Uansett bør ytringsfri­het finne sted. Også i skoleverke­t.

 ?? FOTO: GRAFFY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Utdannings­etaten i Oslo er for alvor i ferd med å skrive seg inn i historien om ledelse og maktperson­er som ikke ser, hører, gjenkjenne­r eller husker varsler, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: GRAFFY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Utdannings­etaten i Oslo er for alvor i ferd med å skrive seg inn i historien om ledelse og maktperson­er som ikke ser, hører, gjenkjenne­r eller husker varsler, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ?? Andreas C.
Halse daglig leder i Svenssonst­iftelsen
Andreas C. Halse daglig leder i Svenssonst­iftelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway