Aftenposten

Rettferdig pensjon for alle

- Rigmor Aasrud finanspoli­tisk talsperson, Ap

Aftenposte­n kritiserer på lederplass 4. mai Arbeiderpa­rtiet for å ville ta tak i en urettferdi­ghet i dagens pensjonssy­stem som rammer lavtlønte, unge og de som har deltidsjob­ber. Det er en feilslått kritikk.

Arbeiderpa­rtiet ønsker opptjening av pensjon fra første krone. Dagens pensjonsor­dning er urettferdi­g, og det rammer saerlig kvinner, unge, de som tjener lite eller jobber deltid i privat sektor. Norske politikere har ordnet opp i dette i folketrygd­en og de offentlige tjenestepe­nsjonsordn­ingene, da bør det vaere slik også i privat sektor.

Høyresiden skryter over hvor mye de har gitt de rikeste i landet i skattekutt, men når vanlige arbeideres rettighete­r står på spill, stritter de imot. NHO represente­rer mange av dem som har fått de største skattekutt­ene fra Høyre, Frp og Venstre de siste fem årene. Deres argumenter, som Aftenposte­n har lyttet til, er at rettferdig pensjon til alle koster for mye for naeringsli­vet.

For Arbeiderpa­rtiet er pensjonsop­ptjening fra første krone og første time er et viktig sosialt spørsmål. En million arbeidstag­ere har ikke pensjonssp­aring fra første krone. Det handler først og fremst om unge, folk med små stillinger og dem som tjener dårligst.

For en person som tjener 300.000-400.000 kroner, så vil det vaere snakk om en økning i pensjonsko­stnader på 1873 kroner pr. år. For bedriften utgjør det under 0,5 prosent av personalko­stnadene for den enkelte. I løpet av et langt yrkesliv kan dette bety opp mot 10.000 kroner mer i årlig utbetaling knyttet til obligatori­sk tjenestepe­nsjon for en med ca. 400.000 kroner i årslønn. Det mener vi i Arbeiderpa­rtiet at mennesker som har stått på og jobbet gjennom et langt liv med lav lønn og små stillinger fortjener!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway