Aftenposten

Verden faller fra hverandre

- Sverre Lodgaard seniorfors­ker, Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI)

Forhandlin­gsløsninge­r til felles beste er blitt sjelden vare i internasjo­nal politikk.

Internasjo­nal politikk fragmenter­es. Verdigrunn­laget spriker, grunnlegge­nde prinsipper er i spill, og internasjo­nale institusjo­ner sliter. Samtidig blir den mer konfliktfy­lt: Stormakten­e reagerer på hverandres opprustnin­g med økt spenning som resultat, uten at noen nødvendigv­is ønsker det. Geopolitik­kens hang til null-sumtenknin­g, hvor den enes gevinst er den andres tap, vinner terreng. Forhandlin­gsløsninge­r til felles beste er sjelden vare. Her er noen av hovedtrekk­ene:

1. FN-PAKTEN knesatte tre prinsipper for mellomstat­lige forbindels­er: statlig suverenite­t, territorie­ll integritet og ikke-innblandin­g i indre anliggende­r. Nå er det ikke lenger noe omforent grunnlag for global styring.

Etter 1990-tallets massakrer i Rwanda og på Balkan var det stemning for å gjøre den statlige suverenite­ten betinget av at regjeringe­ne ikke forgriper seg på egen befolkning. På et toppmøte i FN i 2005 var det enighet om å gripe inn mot folkemord, krigsforbr­ytelser, etnisk rensing og forbrytels­er mot menneskehe­ten, med militaer makt om nødvendig. Den første praktiseri­ngen av den nye doktrinen – «ansvar for å beskytte» – fant sted i Libya i 2011, og der ble den misbrukt. Doktrinen lever likevel videre for intensjone­n var god, men mange ser den som en fordekt oppskrift på regimeskif­te.

2. FOLKERETTE­N er blitt et leilighets­argument. Da russerne annekterte Krim, brøt de all folkerett. Fremst blant kritikerne sto stater som i regelen bryter folkerette­n når de går til krig. Hvis kjemiske våpen ble brukt i Syria forleden, var det et eklatant brudd på kjemivåpen­avtalen, og den påfølgende bombingen var et like klart brudd på folkerette­n. Russland påpekte det siste og de som bombet, det første. Man tar det som passer.

3. For 20 år siden var verden unipolar: Nå er den multisentr­isk, og i boken Strategic Vision (2012) sier Zbigniew Brzezinski at små stater i stormakten­es naerhet er truede arter (jf. Krim). Kinesiske analytiker­e nyanserer dette bildet og mener Kina vokser så mye raskere enn andre at det går mot en ny bipolarite­t, denne gangen mellom Kina og USA, eller en multi-sentrisk verden med et stadig mer dominerend­e bipolart innslag.

4. DET ER MED DET AMERIKANSK­E imperiet som med det britiske: Land nummer

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway