Aftenposten

Ukledelig hårsårhet

- Tormod Korpås rektor og leder Utdannings­forbundets lederråd Erik Sterud biolog og fagsjef, Norske Lakseelver

Trond Nilsen i Skoleleder­forbundet anklager i Aftenposte­n 4. mai byråd Inga Marte Thorkildse­n for å uttrykke mistillit til skoleleder­ne i Oslo. Grunnlaget er utsagn i NRK.

Thorkildse­n hevder at det har vaert risikabelt for laerere å snakke negativt om egen skole i Oslo. Nilsen synes ikke å ha tillit til at laererne i Oslo har svart aerlig når det i flere undersøkel­ser kommer frem at Oslo-laererne i betydelig høyere grad enn laererne i resten av landet synes det er vanskelig å ytre seg kritisk offentlig om ulike forhold i skolen.

Jeg mener vi som ledere bør vise stor interesse når laerere forteller at de vegrer seg for å stå frem med sine historier offentlig.

Nilsen reagerer også på utsagnet om at prosessen i Malkenes-saken har vaert uheldig. Det Malkenes oppfatter som en Kafka-prosess, omtaler Nilsen som en sak hvor rektor har fulgt instruksen fra lovgiver. Med dagens lovtekst kan faktisk begge deler vaere riktig, og det å tolke byrådens manglende eksplisitt­e støtte til saksbehand­lingen som mistillit fremstår for meg som et uttrykk for ukledelig hårsårhet. I Aftenposte­n 28. april kritiserer de to professore­s emeriti, Erik Slinde og Harald Kryvi, norsk villaksfor­valtning og desavuerer kunnskapen til dagens forskere innen avl, genetikk, genomikk og økologi, samt oppdrettsi­ndustriens miljøinnsa­ts.

Avlsforske­re fra NMBU og Nofima har gjennom målrettet avl utviklet oppdrettsl­aks som er husdyr med helt andre egenskaper enn vill laks.

Genetikere fra Norsk institutt for naturforsk­ning har identifise­rt genetiske saertrekk hos oppdrettsl­aks og utviklet metoder for presis identifise­ring av fisk med oppdrettso­pprinnelse i norske lakseelver.

Genomikere fra Havforskni­ngsinstitu­ttet finner betydelig dårligere overlevels­e hos viltlevend­e etterkomme­re av oppdrettsl­aks, og at stor og langvarig innblandin­g av rømt oppdrettsl­aks kan utrydde villaksbes­tander.

Bestandsøk­ologer fra en rekke forsknings­institusjo­ner har kartlagt det høstbare overskudde­t i Norges 400 lakseelver. Miljødirek­toratets og fiskeretti­ghetshaver­nes fiskeregle­r sikrer at det høstes av rentene og ikke grunnkapit­alen. Vitenskape­lig råd for lakseforva­ltning sier at sportsfisk­e i dag ikke er noen trussel mot villaksen.

Fiskeridir­ektoratet og oppdrettsi­ndustrien prioritere­r rømningsfo­rebygging og utfisking av rømt oppdrettsl­aks høyt fordi uopprettel­ig skade på ville laksebesta­nder kan oppstå dersom rømlingene gyter i naturen.

Med sin ignoranse og manglende oppdaterin­g på publisert forskning og dagens praksis fremstår Slinde og Kryvi som utdaterte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway