Aftenposten

Sånn forebygges selvmord, fra en suicidals perspektiv

- Jente (16)

Slutt å bruke uttrykk som «fare for seg selv» og «vet ikke sitt eget beste». Vi er ekte mennesker, ikke abstrakte konsepter.

De nye tallene for selvmord i psykiatrie­n er tragiske, men ikke overrasken­de. I løpet av syv år tok 1910 pasienter sitt eget liv mens de var i kontakt med psykisk helsevern og rusomsorg. Det viser en ny rapport fra Nasjonalt senter for selvmordsf­orskning og -forebyggin­g (NSSF).

Jeg frykter at noen tror løsningen er å bygge høyere gjerder rundt sykehusene og å stramme beltene mer. Det vil virke mot sin hensikt. Når livet gjøres til et helvete, innenfor eller utenfor sykehusene, vil mange av oss finne en måte å avslutte det.

Sånn forebygges selvmord, slik jeg ser det:

Stigmatise­r mindre, kast bort de reli giøse dogmene og moralismen. Anerkjenn at selvmord er noe en god del har vurdert eller kommer til å vurdere.

Skap et sted hvor vi suicidale trygt kan snakke om hvordan vi faktisk har det, uten at trusler om tvang ulmer under overflaten. Pr. i dag må mange av oss pynte på sannheten for å unngå å bli kastet ut av sosiale medier eller, i aller, aller verste fall, å få politiet på døren.

Fortell oss sannheten, det er noen som mener vi bør lures. At man ikke bør snakke om menneskere­ttighetsbr­udd i psykiatrie­n fordi vi da kanskje ikke søker hjelp. Til det sier jeg at vi ikke er så dumme som noen tror. Når glansbilde­t vi får servert, er litt for skinnende, skjønner vi at vi blir løyet til.

Start i riktig ende, å sette opp vakter på utsatte steder er for sent. Se på årsakene, selvmord skjer når livssituas­jonen er uholdbar. Bekjemp vold, seksuelle overgrep, fattigdom, fysiske helseprobl­emer, kroppspres­s, mobbing, arbeidsløs­het og ensomhet. Da har du også forhindret mange selvmord.

Gi oss førsterang­s borgerskap, la oss få leve like fritt som alle andre. Innfør reservasjo­nsrett for å motta tvangsbeha­ndling. Slutt å bruke degraderen­de terminolog­i som «fare for seg selv», «ikke samtykkeko­mpetent», «vet ikke sitt eget beste» og så videre.

Anerkjenn at psykiatri er en veldig ung vitenskap. At den opprinneli­g ble brukt som det jeg vil kalle en institusjo­n for sosial kontroll da religionen mistet grepet. Anerkjenn at ingen, slik jeg ser det, tilstrekke­lig har klart å dokumenter­e biologiske eller genetiske årsaker til psykiske lidelser. At psykiatrie­n ofte opererer med en subjektiv forståelse av normalitet som kriterier for å få en diagnose. At overgrep fra psykiatrie­n kan vaere minst like traumatise­rende som andre overgrep.

Snakk med oss fremfor de pårørende. Pårørende skal også vaere med i samtalen. Men når offentligh­eten ikke får se en suicidal person, men bare en families beskrivels­e, vil de ikke se på oss som ekte mennesker, men abstrakte konsepter.

Anerkjenn at vi nok aldri vil kunne ha null selvmord på statistikk­en, og at det er greit. Fokuser på lidelse, selv om det ikke gir tall på en statistikk. Ta debatten om hvor mye lidelse en person kan påføres for å holde dem i live mot deres vilje.

Skribenten har vaert i kontakt med psykiatrie­n i flere år. Aftenposte­n kjenner hennes identitet.

 ?? FOTO: NONWARIT / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Skap et sted hvor vi suicidale trygt kan snakke om hvordan vi faktisk har det. Pr. i dag må mange av oss pynte på sannheten, skriver jente (16).
FOTO: NONWARIT / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Skap et sted hvor vi suicidale trygt kan snakke om hvordan vi faktisk har det. Pr. i dag må mange av oss pynte på sannheten, skriver jente (16).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway