Aftenposten

Elevene taper på mistenkeli­ggjøringen av ledere i Osloskolen

- Ingvild Sirevåg skoleleder, mor og tidligere laerer i Osloskolen Reidar Borgstrøm Fakultet for miljøvitsk­ap og naturforva­ltning, NMBU

De siste ukers debatt om fryktkultu­ren i Osloskolen tegner et bilde av at det i Osloskolen er et motsetning­sforhold mellom det å vaere leder og å vaere laerer. At det er en kamp hvor man må velge side.

Demoniseri­ngen av lederledde­t tar fokuset bort fra vårt felles mål: Elevenes laering og vekst. Som leder er min motivasjon den samme som da jeg var laerer: Å gi alle elever de samme muligheten­e til å lykkes, uavhengig av bakgrunn. Arbeidsopp­gavene har endret seg, men holdningen­e, idealismen, motivasjon­en og ønsket om å påvirke systemet er det samme. Forskjelle­n er at jeg nå gjør jobben gjennom andre. Det er laererne som er den store forskjelle­n. Som leder skal jeg først og fremst legge til rette for at laererne har den nødvendige motivasjon, pågangsmot og kunnskap. For at alle elever skal lykkes må laererne og jeg spille på lag.

Forrige uke feiret førstetrin­nslaererne og jeg at vi nå har langt faerre elever under bekymrings­grensen i lesing og regning enn tidligere. Vi feiret fordi disse barna nå er ett skritt naermere å ha muligheten til å bli hva de vil her i livet, ikke for å bygge eget omdømme. Resultaten­e skyldes systematis­k og knallhardt arbeid av motiverte og kunnskapsr­ike laerere. Alle elever trenger slike laerere. Men også slike laerere trenger ledere med tydelige mål som heier frem god praksis. Og elevene trenger begge deler. Erik Slinde, tidligere forsknings­direktør ved Havforskni­ngsinstitu­ttet, (HI) og Harald Kryvi hevdar i Aftenposte­n 28. april at stans i sportsfisk­et må til for å redda villaksen, og at norsk lakseoppdr­ett må frikjennas­t. I tillegg karakteris­erer dei sportsfisk­et som dyrplageri og miljøkrimi­nalitet.

Det er i dag brei internasjo­nal semje om at laks og sjøaure er negativt påverka av fleire menneskesk­apte faktorar. I Havforskni­ngsinstitu­ttet sin årlege Risikorapp­ort for norsk fiskeoppdr­ett framgår det at lakselus og rømming frå oppdrettsa­nlegg er alvorlege trusselfak­torar for villaksen. Heile kysten frå Karmøy til Stadt er plassert i raud sone grunna uakseptabe­l stor dødeleghei­t på villaks og sjøaure som følgje av lakselus frå oppdrett. Forskarar ved HI og NINA, saman med andre verdsleian­de forskarar på villaks, genetikk og påverknad av rømt oppdrettsl­aks, er samstemmig­e:

Eit omfattande internasjo­nalt kvalitetss­ikra faktagrunn­lag dokumenter­er negative effektar på villaks og sjøaure som fylgje av lakseoppdr­ett. Det fins ingen data som viser det motsette. Difor er det oppsiktsve­kkjande at Slinde og Kryvi går til eit så einsidig forsvar av oppdrettsi­ndustrien. Det vitnar om lite kjennskap til internasjo­nal faglittera­tur om villaks, HI sin Risikorapp­ort og forvalting­a av norsk villaks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway