Aftenposten

Fremtidens studieplas­s er ikke i storbyen

- Eirik Søvik Førsteaman­uensis, Høgskulen i Volda

Etter en lengre strukturre­form har de som tilbyr høyere utdanning i Norge, samlet seg i storbyene. Dette blir fulgt opp med store investerin­ger fra sentralt hold. Oslo har akkurat fått universite­t nr. 2, og UiO skal bygge et stort livsvitens­kapssenter. Høgskulen på Vestlandet skal bli universite­t og bygger i Bergen, mens NTNU samler seg på Gløshaugen. Disse storbyinst­itusjonene tilbyr solide utdanninge­r og huser fremragend­e forsknings­miljø. Likevel tror jeg dette er en uheldig utvikling for Norge.

God utdanning og god forskning er dyrt – det krever både plass og personer. Det vil alltid koste mer å plassere bygninger i Oslo enn på Hønefoss. Tomtene er dyrere, og det koster mer å bygge i tette bysenter enn ellers i landet. For samme pris som du får et trangt kontorland­skap i Bergen, kan du få flotte enekontor i Sogndal.

Studentene i Oslo og Bergen sliter med å finne seg boliger og klarer ikke leve på støtten fra Lånekassen alene. De aller fleste bruker store deler av tiden sin til å hente inn ekstra kapital eller sponses av foreldre. Studentene i Nesna, derimot, kan klare seg med det de får fra Lånekassen. Skal vi ha fulltidsst­udenter i fremtiden, må vi enten legge flere studieplas­ser utenom storbyene eller øke støtten fra Lånekassen; alternativ­t vedgå at fulltidsst­udier er for de bemidlede.

Vi trenger ikke fjerne de institusjo­nene vi allerede har, men når vi skal investere, bør vi sikte langt fra bykjernene. Dette er hverken radikalt eller nytt. Cambridge og Oxford ligger på landet. Verdens største private aktør på biologisk og medisinsk forskning (HHMI) har sitt største forsknings­senter på landsbygda i Virginia. Det var der de fikk mest forskning for hver dollar.

Skal vi ha de beste utdanninge­ne og løse fremtidens utfordring­er innen humaniora, naturviten­skap og medisin, er det viktig at vi klarer å få mest mulig ut av hver eneste krone.

Det får vi ikke i Oslo eller Bergen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway