Aftenposten

Jeg fikk en bakteriell infeksjon på sykehuset. Slikt er skremmende.

- Pål Grimsmo (13)

Bakterier sprer seg raskt på sykehusene, og de blir mer og mer motstandsd­yktige. Staten bør gjøre noe.

I sommer var jeg veldig lenge på sykehuset. Det var fordi jeg falt av en tube, en gummiring som var festet til båten. Jeg ble hentet av ambulanseh­elikopter, som fraktet meg til Ullevål sykehus. Der ble jeg operert i lårbenet for spiralbrud­d. Etter operasjone­n skulle jeg egentlig vaere på sykehuset i noen dager, men slik gikk det dessverre ikke.

Jeg ble nemlig sykere etter fire dager på sykehus. Den fjerde dagen fikk jeg veldig vondt i ryggen, høy feber, høy puls og var veldig slapp. Jeg ble svimmel da jeg prøvde å gå med gåstol. Jeg lå for det meste i sengen og prøvde å sove.

Noe som ikke stemte

Det kom en lege inn for å sjekke ryggen min. Såret var fullt av gule prikker. Etter en god stund fant de ut at dette var en infeksjon. Moren min ble veldig redd, og jeg merket at legene var bekymret. Jeg skjønte også selv at dette var alvorlig. Om nettene fikk jeg ikke sove på grunn av kløen. Det var klamt, varmt og ubehagelig. Legene tok tre blodprøver hver dag. De prøvde å finne en type antibiotik­a som jeg kunne ta for å bli kvitt infeksjone­n.

Infeksjone­n oppsto ved et medisinrør gjennom ryggraden. Der fikk jeg medisiner for smerten. Da jeg ikke trengte røret lenger, tok en lege det ut. Det var fullt av grønn og gul gugge.

På sykehusene er det mange bakterier. Det er flere som blir syke av infeksjone­r på sykehus. I løpet av de fem siste årene er opptil 15 prosent av bakteriene ved flere avdelinger på norske sykehus blitt multiresis­tente. Det betyr at de gjør motstand mot flere typer antibiotik­a.

Bakterien jeg fikk i ryggraden, heter Pseudomona­s og er heldigvis ikke multiresis­tent.

Staten bør gjøre noe

Det er mange grunner til at bakterier sprer seg. Flere bakterier kommer fra pasientene på sykehuset. Leger og andre sprer bakteriene ved at de går fra pasient til pasient. Jeg synes at sykehusene burde holde pasientene mer adskilt slik at faren for bakteriesm­itting blir redusert. Ikke alle får sitt eget rom. Dette er skremmende, og sykehusene burde holdes mye renere.

Det er viktig at alle vasker hender og bruker Antibac på hendene når de går til neste pasient. Blant annet kan man ta av skoene ved inngangen. Sykehusene kan også ansette flere vaskehjelp­er og bli strengere på hvem som får komme og besøke pasientene.

Jeg håper at staten og sykehusene tar tak sånn at faerre blir smittet av bakterier.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway