Aftenposten

Hets i fotball er et alvorlig problem

-

Hvis du sier noe som kan bli brukt mot deg, vil det bli brukt mot deg.

«Herman Stengel er en horesønn! Herman Stengel er en horesønn!» Dette er ordrett det endel av Vålerengas supporterk­lubb, Klanen, sang under kampen mot Strømsgods­et. Stengel spilte tidligere for Vålerenga, men nå for Strømsgods­et. Dette er ikke første gang folk blir trakassert eller grovt hetset i forbindels­e med fotball. Hvorfor blir ingenting gjort?

Foreldre som slakter dommere

Eksempelet med Stengel er på Norges høyeste nivå. Det jeg vil endre, handler ikke bare om de profesjone­lle spillerne og kamper på høyt nivå. Dette handler også om de lavere divisjonen­e, spesielt barne- og ungdomsfot­ballen.

Jeg spiller selv fotball på et nokså seriøst nivå. Foreldre som slakter dommere, er ikke saerlig sjeldent, selv om laget mitt og foreldrene oppfører seg bra. Men jeg har opplevd flere situasjone­r hvor dommere virkelig får høre det. Og jeg har hørt om foreldre og spillere som har klart å få unge dommere til å gå gråtende av banen. Da er det ikke rart at vi som ser opp til foreldrene, også får dårlige holdninger til dommere. De er jo tross alt de vi laerer det meste av.

En annen ekkel del av fotballen er når spillere bytter klubb.

Å bytte klubb kan vaere litt som om å bytte jobb. Man søker nye utfordring­er, og kanskje leter man etter noe som kan gjøre hverdagen lettere. Eller så vil man kanskje tjene mer penger. Likevel så kaller man spillerne for Judas. Som om å bytte klubb er det samme som å få noen drept.

Det er lov å vaere frekk i kjeften

Spillere må slippe å høre så mye ekkelt. Det er ikke rart at fotballspi­llere ikke tør å vaere åpne om for eksempel sykdom, ting i familien eller seksuell legning. Hvorfor skal de utsette seg for faren ved å la folk slenge dritt? For å si det sånn, hvis du sier noe, eller noen får vite om noe, som kan bli brukt mot deg, vil det bli brukt mot deg.

Når skal Fotballfor­bundet begynne å gjøre noe med dette? Jo lenger det får fortsette, jo mer sannsynlig er det at vi som vokser opp med hatet, kommer til å føre det videre.

Jeg mener at man ikke kan stå inne for slik oppførsel, enten det er trenere, supporterk­lubber,

Hellas – klassisk rundreise med Ola Storeng

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? «Herman Stengel er en horesønn! Herman Stengel er en horesønn!» Dette er ordrett det en del av Vålerengas supporterk­lubb, Klanen, sang under kampen mot Strømsgods­et, skriver Oskar Kaurin (13). Bildet er hentet fra samme kamp.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX «Herman Stengel er en horesønn! Herman Stengel er en horesønn!» Dette er ordrett det en del av Vålerengas supporterk­lubb, Klanen, sang under kampen mot Strømsgods­et, skriver Oskar Kaurin (13). Bildet er hentet fra samme kamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway