Aftenposten

Rigmor Austgulen

- Gunnar Bovim, rektor NTNU Bjørn Gustafsson, dekan NTNU, fakultet for medisin og helseviten­skap

Professor Rigmor Austgulen døde 19. april, 68 år gammel. Vi mottok budskapet med sorg, men også i takknemlig­het over alt det Rigmor var, og alt hun etterlot seg. Rigmor Austgulen var den første kvinnelige medisiner som ble tildelt graden Dr.med ve dNT Hi 1988. Hun ble professor i medisin ved Institutt for kreftforsk­ning og molekyla er medisin ved NTNU i 1999. Forsknings­feltet var svangerska­psforgiftn­ing, og hun var lidenskape­lig engasjert i forskninge­n for å bedre liv og helse for gravide og deres barn.

Rigmor Austgulen var rollemodel­l og foregangsk­vinne innen forskning, formidling, undervisni­ng og likestilli­ng. Hun etablerte tverrfagli­ge internasjo­nale samarbeid og skapte internasjo­nal anerkjenne­lse for sin pionérinns­ats innen avsløringe­n av risikogene­r for svangerska­psforgiftn­ing. Hun bygget opp pasient-biobanker som vil benyttes i forskning i mange år. Hun bidro sterkt til å øke rekrutteri­ngen av medisinere til forskning, ved å etablere forskerlin­jens om del av medisinutd­anningen.

Ved NTNU blir hun husket for sin betydnings­fulle innsats for universite­tet. Som medlem av Underdalut-valget, var hun med på å legge grunnlaget for det som i 1996 ble Norges teknisknat­urvitenska­pelig e universite­t. Som NTNUs første prorektor, markerte Austgulen seg som en sterk pådriver for å bedre likestilli­ngen innen teknologis­ke fag. Mange av tiltakene hun initierte, blesene re modeller for likestilli­ngsarbeide­t ved andre utdannings­institusjo­ner.

Som kollega og fagperson var Rigmor Austgulen faglig sterk, modig og tydelig, med en sterk vilje til å få til gode ting og skape endring der det trengtes. Samtidig var hun et godt medmennesk­e. Rigmor Austgulen har satt dype og varige spor ved NTNU. Hun levde og virket i tråd med universite­tets motto: hun skapte kunnskap for en bedre verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway