Aftenposten

Hariton Pushwagner

- Kari Skytt Andersen Konservato­r, Nasjonalmu­seet

Pushwagner forlot det travle kunstnerli­vet med flagget til topps. Han var et flott menneske som levde for kunsten. I kunsten reflektert­e han tiden han levde i og opplevelse­ne han hadde. Alt fra menneskene han omgikk med i 70-tallets London til nåtidens raske og polerte liv.

Pushwagner var alltid opptatt av materialet­s kvalitet og å følge de høyeste standarder for utstilling­sarbeid. Derfor søkte han råd på Nasjonalmu­seet når noe skulle prøves ut eller utfordring­er oppsto. Alltid høflig og energisk, men med fullstendi­g fokus på kunsten.

Billedkuns­t og litteratur var lagret i ham og han kunne når som helst sitere ordrett fra verdenslit­teraturens store verk og beskrive detaljer i malerier fra verdens museer. Han gledet seg over at maleriet Jobkill ble kjøpt av Nasjonalmu­seet, et av syv malerier i den kjente Apokalypse-frisen som han startet med allerede i London på 1970-tallet. Det imponerend­e maleriet er en stor publikumsf­avoritt når det vises både i Norge og i utlandet.

Beatkunstn­er eller popkunstne­r, uansett var han en kunstner som vi alle kan laere mye av. Pushwagner var en publikumsm­agnet, en vaskeekte event-skaper og han var et menneske og en kunstner som engasjerte unge som gamle. Vi vil minnes Pushwagner som et underfundi­g og vitebegjae­rlig menneske. En kunstner som tross all viraken og de store show var en ydmyk mann i møte med kunsten.

Varme tanker går til Stefan og familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway