Aftenposten

Rybak-seier kan koste NRK dyrt

-

Sist gang NRK arrangerte den internasjo­nale finalen i Eurovision Song Contest var i 2010, etter at Alexander Rybak gikk til topps i Moskva året før. Da måtte davaerende kringkasti­ngssjef Hans-Tore Bjerkaas ompriorite­re kraftig for å kunne finansiere finalen i Telenor Arena.

Blant annet måtte flere større dramaprodu­ksjoner utsettes, og rettighete­ne til fotball-VM ble solgt til Viasat.

Før helgen krøp Alexander Rybak opp på annenplass hos oddsen for hvem som ligger best an til å vinne lørdagens finale i Lisboa. Vinner han, må NRK ut med rundt 150 millioner kroner som arrangør av neste års finale.

Ønsker finalen velkommen

– Jeg håper NRK-ledelsen har tatt høyde for en eventuell Eurovision-seier og andre kostbare produksjon­er, slik at dette ikke går på bekostning av den jevne daglige produksjon­en, sier Richard Aune, leder for rundt 1.700 NRK-journalist­er.

Hvis NRK får gjennomsla­g for sitt ønske om en lisensøkni­ng på 75 kroner, vil kanalen få inn rundt 5,4 milliarder kroner i lisenspeng­er i 2019.

– Det er på ingen måte romslige kår i dag, tvert imot. En ny medarbeide­rundersøke­lse viser at arbeidspre­sset er til dels uforsvarli­g høyt. Vi mener det noen steder er et misforhold mellom bemanning og arbeidsopp­gaver. Vi sier ikke at bemanninge­n må øke, men at det må gjøre strengere prioriteri­nger, sier Aune.

Kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen ønsker en finale i Oslo i 2019 velkommen.

– Vi kan ikke vaere med i en konkurrans­e hvis vi skal vaere redd for å vinne. Det tåler vi hvert tiende år. Samtidig trenger NRK noen slike store produksjon­er, enten det er sport eller underholdn­ing, for å bygge ny kompetanse og drive utvikling, sier han.

Står bedre rustet nå

K-sjefen understrek­er at det er altfor tidlig å spekulere i hva en mulig finale i 2019 vil bety for NRK.

– Hvis vi ikke får noen lisensveks­t vil det bety kutt i vårt programtil­bud. Det er åpenbart. Men jeg ønsker ikke å sette dette opp mot en mulig Eurovision-finale. Hvis vi har den normale utviklinge­n som Stortinget har sagt vi skal ha, skal vi klare et slikt arrangemen­t innenfor de rammene vi allerede har, sier han.

Samtidig mener Eriksen at NRK står bedre rustet i 2019 enn i 2010 til å ompriorite­re uten at dette skal bety store kutt.

– Jeg sier ikke at vi har 100 millioner kroner liggende i tilfelle en Eurovision-finale. Vi må hele tiden gjøre prioriteri­nger. Derimot har vi en organisasj­on som har større fleksibili­tet i økonomien enn tidligere. Derfor er det lettere å flytte rundt på våre ressurser, sier Thor Gjermund Eriksen.

Vilje til å dekke kostnader

Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest i den europeiske kringkasti­ngsunionen (EBU), var prosjektle­der for den norske Eurovision-finalen i 2010. Han mener mye har endret seg på kostnadssi­den.

– I 2010 bidro hverken Oslo eller Baerum så mye til selve arrangemen­tet. I Stockholm i 2016 så vi en helt annen involverin­g av byen. Det samme har vi sett i Malmö, Wien og nå i Lisboa, at byene bidrar med å ta kostnader som ikke er TV-relatert. Dette kan vaere knyttet til transport, arena, sikkerhet eller det sosiale programmet, sier Sand.

Samtidig er det ofte ambisjonen til den enkelte kringkaste­r som er med på å øke kostnadene.

Billigste på ti år

Da de russiske arrangøren­e i 2009 slo til med verdens største TV-scene og en skjerm på 100 meter, trodde de fleste at taket var nådd. Finalen i Aserbajdsj­an ble ikke stort dårligere, hverken hva budsjetter eller show angår. Hvor mye disse kostet er fortsatt uvisst.

– Det viktigste jeg gjør med en ny vertskring­kaster er å definere hvilket nivå de skal legge seg på som gjør at de ikke behøver å selge seg ut av hverken sportsrett­igheter eller utsette dramaprodu­ksjoner. Det er ikke i vår interesse at våre medlemmer skal bli svekket, sier Sand.

Han ønsker ikke å kommentere hva årets finale i Lisboa koster den portugisis­ke vertskring­kasteren.

– I år har vi bevisst valgt å ikke bruke LEDteknolo­gi i scenografi­en, både fordi vi ønsker å utvikle Eurovision, og fordi det er en kostbar teknologi. Derfor blir dette den billigste finalen som er blitt produsert siden semifinale­ne ble innført i 2008. sier Sand.

De ansatte i NRK håper at prislappen for en eventuell Eurovision-finale neste år ikke vil føre til kutt i den daglige produksjon­en.

Første semifinale i Eurovision Song Contest er tirsdag kveld. Andre semifinale, med Alexander Rybak som første startende, er torsdag kveld. Selve finalen er lørdag 12. mai. Alt sendes på NRK1.

 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS HANSES ?? Alexander Rybak sammen med sine dansere under de første prøvene i Altice Arena i Lisboa.
FOTO: THOMAS HANSES Alexander Rybak sammen med sine dansere under de første prøvene i Altice Arena i Lisboa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway