Aftenposten

Helge Røed

- Svein Thorud

Helge Røed døde overrasken­de 8. april 2018. Hans bortgang er vanskelig å ta inn over seg: Røed var en usedvanlig positiv og livsglad mann, en entusiast til det siste og en som levde ut sitt kunstnerka­ll mer intenst enn de fleste. Ingenting kunne stoppe ham fra å bli kunstner når han først hadde bestemt seg. Da hans bondeslekt på Ås, med faren i spissen, satte seg på bakbena, dro han utenlands.

I 1967–1969 gikk Helge Røed på Statens Kunstakade­mi i Oslo. Men det var tiden han var tilknyttet Accadémia di Belle Arti di Brera i Milano (1962–1963) og Pratt Graphics Center i New York (1976) som kom til å bety mest for ham. Røed var en internasjo­nalt orientert avantgarde­kunstner.

Helge Røed holdt hele livet fast ved den form for modernisme han var opplaert i. Men innenfor tidens modernisti­ske rammer utviklet kunstneren et rikt spekter av sjangre og formspråk. Han arbeidet med et avansert maleri og banebryten­de tegninger, og han utvidet skulpturbe­grepet, blant annet gjennom sine land artprosjek­ter.

Maleriet sto sentralt i hans produksjon, saerlig i den siste tiden. Han arbeidet innen et abstrakt formspråk, til dels i en konstrukti­v sjanger, men for største delen innen en ekspressiv retning med heftige penselstrø­k, ofte i kontrast til et geometrisk reisverk. I den aller siste tiden arbeidet han med et fritt og poetisk maleri i en raffinert og optimistis­k koloritt.

Blant Helge Røeds sentrale kunstverke­r vil jeg nevne hans luftige skulptur ZoooM fra 1976. Land artkunsten var viktig for ham. Røed lot seg for eksempel stadig påvirke av vulkannatu­ren på Island. Hans poetiske prosjekt The Cube and the Pond (Fossekleiv­a, Vestfold, 1993) står frem. Av hans mest monumental­e malerier kan Who Is Afraid of Edvard Munch (1995) nevnes i en lang rekke betydelige arbeider. Helge Røeds rike livsverk gjør ham til en av Norges betydeligs­te billedkuns­tnere.

Det er uforståeli­g at han aldri ble brukt som en utsmykker av offentlige rom – men han var vel for mye av en outsider til det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway