Aftenposten

Lite liberalt vaskebyråk­rati

- Anne Siri Koksrud Bekkelund spaltist

Fra i sommer står du selv ansvarlig for å undersøke at vaskehjelp­en din er registrert i det såkalte renholdsre­gisteret til Arbeidstil­synet. Det vil ikke lenger vaere nok at firmaet er registrert med et organisasj­onsnummer, leverer regnskap til Brønnøysun­d, betaler merverdiav­gift og gir deg kvittering.

Det er bra at Regjeringe­n tar tak mot arbeidsliv­skriminali­tet. Kanskje er det ikke så mye ekstra jobb for deg som kunde å gjøre et enkelt oppslag i et register. Likevel står slike nye tiltak i strid med Regjeringe­ns fagre ord om forenkling og mindre byråkrati.

Stikkprøve­r i private hjem?

Registeret må driftes, oppdateres og vedlikehol­des, og det må føres løpende kontroll med at de som står registrert, faktisk oppfyller vilkårene.

Jeg antar at de nye reglene vil føre til en sterk økning i antallet firmaer som må registrere­s og kontroller­es, ettersom også firmaer som kun leverer til privatmark­edet, nå må inn i registeret.

Dessuten må det innføres kontroll med at de som kjøper renholdstj­enester, faktisk kjøper fra registrert­e firmaer. Akkurat hvordan dette skal gjennomfør­es, er ikke kommuniser­t tydelig, men uten muligheter for kontroll og sanksjoner vil jo det nye regelverke­t vaere ren symbolpoli­tikk. Kanskje skal Arbeidstil­synet kunne utføre kontroller og stikkprøve­r i private hjem slik de i dag kan utføre kontroll med virksomhet­er?

Deretter er det et spørsmål om ansvaret vil begrenses til renholdstj­enester. Finnes det gode argumenter for denne bransjen, så finnes det vel også gode argumenter for et bilvaskreg­ister, et snekkerreg­ister og et brosteinsl­eggerregis­ter, bare for å nevne noen andre bransjer hvor svart arbeid ikke er et ukjent fenomen. Og hvorfor skal du ikke også ha en plikt til å påse at alt arbeidet utføres etter gjeldende HMS-regelverk når du handler i matbutikke­n eller kaffebaren?

Hvem skal ha ansvaret?

En moderne markedsøko­nomi med krav til blant annet skatter, avgifter og ordnede arbeidsfor­hold kan selvsagt ikke fungere helt uten byråkrati. Utgangspun­ktet bør likevel vaere at handelen er friest mulig, og at det er enklest mulig å inngå avtaler. Flere registre og større krav til tilbydere og kunder kan fort få den uheldige effekten at vi kjøper faerre tjenester enn vi ellers ville gjort. Det tjener ingen på.

Til syvende og sist er spørsmålet hvem som skal ha ansvaret for at naeringsdr­ivende er lovlydige. Det bør selvsagt i all hovedsak vaere de naeringsdr­ivende selv, ikke kundene deres. Den nye ordningen for renholdstj­enester snur dette prinsippet på hodet. Det virker både byråkratis­k, lite hensiktsme­ssig og ikke minst ganske lite liberalt.

Hver uke skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund eller Andreas C. Halse i Aftenposte­n om norsk politikk. Bekkelund kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en. Bekkelund (født 1983) er politisk økonom i den liberale tankesmien Civita. Hun er medlem i Venstre, var byrådssekr­etaer for det borgerlige byrådet i Oslo og har vaert medredaktø­r i tidsskrift­et Minerva.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway