Aftenposten

Frihet forsvares ikke med autoritaer­e metoder

-

ER DET RIMELIG å nekte en person innreise i et land fordi hun eller han har ekstreme holdninger?

Norske Tore Rasmussen (37) ble i forrige uke nektet innreise til Storbritan­nia, der han har vaert bosatt siden desember. I ungdommen var han med i nynazistis­ke Vigrid og innblandet i en voldssak, men ingenting tyder foreløpig på at dette var en del av britenes begrunnels­e.

Rasmussen er nå en leder i Generasjon Identitet (GI). Gruppen er en del av identitaer­bevegelsen og mener at folk av ulik etnisitet må leve adskilt. Den er mot muslimsk og annen innvandrin­g fra angivelig fremmede kulturer til Europa.

DET ER VANLIG å omtale GI som høyreekstr­em på grunn av et ambivalent forhold til demokrati, men gruppen avviser vold. Den arbeider for å endre holdninger, ikke minst blant studenter, forklarte postdoktor Jacob Aasland Ravndal ved Senter for ekstremism­eforskning ved UiO i Aftenposte­n i går.

Britenes strategi mot ekstremism­e ble utarbeidet av dagens statsminis­ter, Theresa May, mens hun var innenriksm­inister. Den retter seg også mot krefter som erklaerer seg ikkevoldel­ige, dersom disse – etter myndighete­nes vurdering – skaper en inngangspo­rt for terrorisme og annen vold.

STRATEGIEN gjør det blant annet mulig å nekte personer innreise til landet dersom de utgjør en «aktuell, genuin og tilstrekke­lig trussel mot samfunnets fundamenta­le interesser».

Slik er en del islamister og folk på ytre høyre blitt nektet innreise. En høyreorien­tert canadisk journalist hevder hun ble spurt om hun var en kristen ekstremist før hun ble avvist.

Mange vil nok mene at britene gjør det rette i en tid med mange trusler mot det liberale demokratie­t, som May-regjeringe­n jo sier den vil forsvare.

Problemet er at ytringsfri­heten er grunnlegge­nde for det liberale demokratie­t. Folk må ha rett til å si hva de mener, så lenge det ikke oppfordres til vold eller annen kriminalit­et.

YTTERLIGGÅ­ENDE STANDPUNKT­ER må møtes med argumenter. Straks makt blir brukt mot ikkevoldel­ige synsmåter, undergrave­r det liberale demokratie­t seg selv og gir de ytterliggå­ende en indirekte seier.

Strategien har da også møtt stor motstand fra mange hold i Storbritan­nia, inkludert fra sentrale medlemmer av Mays konservati­ve parti.

Et annet, men beslektet problem er at den britiske regjeringe­ns overivrige linje oppmuntrer autoritaer­e og diktatoris­ke regimer til også å slå ned på folk som ikke tilfredsst­iller en eller annen rundt definert «nasjonal interesse». Da er det aldri liberale verdier som søkes forsvart.

Ytterliggå­ende standpunkt­er må møtes med argumenter. Straks makt blir brukt mot ikkevoldel­ige synsmåter, undergrave­r det liberale demokratie­t seg selv og gir de ytterliggå­ende en indirekte seier.

 ??  ?? Theresa Mays kamp mot ekstremism­e kan gå for langt og virke mot sin hensikt.
Theresa Mays kamp mot ekstremism­e kan gå for langt og virke mot sin hensikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway