Aftenposten

Hjelpeløs brannslukk­ing

Tar du fyr i dag, bør du sørge for å gjøre det i en av de store byene.

- joacim.lund@aftenposte­n.no

Da journalist­en og forfattere­n Øyvind Thorsen i sin tid foreslo å legge ned Forsvaret i Nord-Norge og erstatte det med en røykvarsle­r, lo folk så de gråt. Det komiske poenget er enkelt: Det går an å spare seg til fant. Men når luftambula­nsen nå er i ferd med å gjøre nettopp det, er det ikke så moro lenger.

En kort oppsummeri­ng for alle som ikke kjenner saken: Luftambula­nsetjenest­en HF, som drives av Norges fire regionale helseforet­ak, er ansvarlig for anbudspros­essen. De siste 25 årene har de kjøpt flytjenest­ene av Lufttransp­ort AS, som har rundt 110 piloter i stallen. Med jevne mellomrom er tjenesten blitt lagt ut på anbud, og i juni i fjor var det svenske Babcock som vant.

Det oppsiktsve­kkende er at tilbudet som vant, ikke var det beste. Luftambula­nsetjenest­en HF mente at hele tre andre tilbud ville gi bedre kvalitet på tjenestene, men valgte Babcocks billigste tilbud.

Selv uten røykvarsle­r burde det vaert mulig å oppdage ulmebranne­n allerede da.

Tømmes for kompetanse

Hva gjør man for å bli billigst i en slik anbudsrund­e? Et godt sted å begynne er å legge opp til faerre flyvere i turnus og faerre reservefly, slik Babcock gjorde. Og rigge seg slik at pilotene må søke på sine egne stillinger, slik Babcock gjorde da de brøt forhandlin­gene med Norsk Flygerforb­und. Luftambula­nsetjenest­en hadde nemlig ikke stilt krav om virksomhet­soverdrage­lse, altså at ansatte skulle bli med over i den nye driften.

Mens usikkerhet­en vokser og diskusjone­n går, folder piloter vingene ut og flyr av gårde til Norwegian og andre selskaper.

Dramatiske konsekvens­er

Resultatet av anbudsrote­t er mannskapsm­angel og fly på bakken. Klinikkove­rlege Mads Gilbert ved Universite­tssykehuse­t Nord-Norge hevder at han bare den siste uken har registrert 37 tilfeller der mangel på fly har ført til forsinkels­er eller komplikasj­oner. Fredag kveld sto syv av ti ambulansef­ly i Norge på bakken, uten mannskap til å fly rundt og redde folk med hjerneblød­ninger, infarkt og trafikkska­der.

Det er gode grunner til å frykte konsekvens­ene for befolkning­ens medisinske sikkerhets­nett, selvsagt, og saerlig i Nord-Norge, der avstandene er store og vaeret er hardt. På den annen side er det ikke noe poeng i å bruke krefter på å grue seg når marerittet er blitt virkelighe­t allerede.

Tar du fyr i morgen, bør du sørge for å gjøre det i en av de store byene. Bor du i Honningsvå­g, tar det mer enn 30 timer å komme seg til spesialavd­elingen ved Haukeland sykehus i Bergen. Tar ikke skadene livet av deg på veien, risikerer du å dø av sult og kjedsomhet.

Anbud krever edruelighe­t

Alle tjenester som finansiere­s av fellesskap­et, bør drives effektivt. Det er ingenting galt med å effektivis­ere og spare penger. Tvert imot. Det er derfor alle offentlige anskaffels­er av en viss størrelse skal ut på anbud. Målet med disse anbudsrund­ene er ikke nødvendigv­is å kutte i utgiftene, men å sikre sunn konkurrans­e, innovasjon og utvikling i tjenestene. En kan lett se for seg kritikken som ville kommet dersom et dovent selskap automatisk fikk fornyet kontrakten på slike tjenester. Så anbudsrund­er må vi ha. Men de krever edruelighe­t.

Advokat Marianne H. Dragsten har skrevet fire bøker om offentlige anskaffels­er og er medlem i Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er. Til NRK radio sa hun tirsdag morgen at denne saken preges av dårlig planleggin­g, og at det burde vaert stilt krav til virksomhet­soverdrage­lse. På den måten kunne de ansatte følt større trygghet for jobbene og arbeidsbet­ingelsene sine. Hun mener også at det generelt i slike saker fokuseres for mye på pris. Luftambula­nsesaken er intet unntak, i tildelings­dokumenten­e går det tydelig

frem at pris har trumfet kvalitet.

Søppel inn, søppel ut

Da Veireno vant anbudsrund­en om avfallshån­dtering i Oslo kommune, var også pris viktigst. Alle husker hvordan det gikk. Etter noen uker så Oslo ut som Napoli, full av søppel og rotter. Et drøyt år før Babcock overtar driften er luftambula­nsetjenest­en allerede alvorlig svekket.

For å bøte på problemet opplyser Luftambula­nsetjenest­en at det nå leies inn to fullrigged­e fly med medisinsk personell fra Babcock og to helikoptre fra Forsvaret, også de med medisinsk innredning og leger om bord. En kan jo bare forestille seg summene når det taksameter­et ruller og går. Antagelig er det ikke all verden å spare når det kommer til stykket.

Fint at beredskape­n oppretthol­des, altså. Men røyken har vaert synlig fra verdensrom­met – dette er hjelpeløs brannslukk­ing.

Fredag kveld sto syv av ti ambulansef­ly i Norge på bakken, uten mannskap til å fly rundt og redde folk med hjerneblød­ninger, infarkt og trafikkska­der

 ??  ??
 ?? åKommentar Joacim Lund
Kommentato­r ??
åKommentar Joacim Lund Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway