Aftenposten

Nå flytter ambassaden til Jerusalem

- KJETIL HANSSEN

Nye skilt er satt opp i Jerusalem. Tirsdag flytter ambassadør David M. Friedman fra Tel Aviv.

Trump skapte begeistrin­g i store deler av Israel og møtte bred fordømmels­e i Midtøsten for øvrig da han i desember forkynte at han flytter landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Jerusalems ordfører kunngjorde i går at en liten plass rett ved USAs konsulat – som nå blir ambassade – skal få navnet «USAs torg til aere for president Donald Trump».

– Slik gjengjelde­r Jerusalem kjaerlighe­ten til presidente­n og USAs innbyggere som står ved staten Israel, sier ordfører Nir Barkat, som represente­rer høyreparti­et Likud.

Tidligere har landets samferdsel­sminister sagt at han vil oppkalle en ny togstasjon etter Trump og en annen statsråd har nylig antydet at et fremtidig ambassadek­vartal i Jerusalem kan hete «Trump-byen».

Trump kommer ikke

Samtidig som begeistrin­gen er stor i israelske regjerings­kretser, viser delegasjon­slisten til åpningen neste uke at USA ikke slår på den diplomatis­ke stortromme­n for å markere flyttingen.

Trump kommer ikke selv, noe som har vaert antydet før, og det gjør heller ikke visepresid­ent Mike Pence. Den nyutnevnte utenriksmi­nister Mike Pompeo var i Israel forrige uke og kommer ikke tilbake til åpningen.

Fra utenriksde­partemente­t hjemme i Washington stiller statssekre­taer John Sullivan. I tillegg kommer finansmini­ster Steven Mnuchin samt presidentd­atteren Ivanka Trump og svigersønn­en Jared Kushner.

Få flytter etter

I det internasjo­nale samfunn er det få tegn til at andre land vil flytte etter USA. De fleste vil ikke slik surre seg inn i striden mellom Israel og palestiner­ne om Jerusalems posisjon.

Noen land følger imidlertid USAs eksempel. Torsdag til uken flytter Guatemala. Paraguay har sagt at de har til hensikt å komme etter senere i måneden. Ifølge israelerne sitter dessuten Tsjekkia, Romania og Honduras på gjerdet.

– Internasjo­nalt anarki

Fra palestinsk hold blir det oppfordret til diplomatis­k boikott av flyttingen.

– Washington forfølger en politikk med å oppfordre til internasjo­nalt anarki og tilsideset­telse av organisasj­oner og internasjo­nal rett, sier forhandler Saeb Erekat i en uttalelse gjengitt av det palestinsk­e nyhetsbyrå­et WAFA.

Ny fredsplan i vente?

Ifølge Jerusalem Post er det ventet at amerikaner­ne vil komme med et nytt fredsiniti­ativ i striden mellom israelere og palestiner­e etter at ambassadef­lyttingen er gjennomfør­t.

Israels forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman, leder for et nasjonalis­tisk høyreparti, besøkte nylig Washington. Der skal han, ifølge avisens anonyme kilder, ha fått beskjed om at USA forventer at Israel trekker seg ut av fire områder i Øst-Jerusalem: Jebl Mukabar, Isawiya, Shuafat og Abu Dis.

Disse kan bli til hovedstade­n i en fremtidig palestinsk stat, håper amerikaner­ne. Øst-Jerusalem har i strid med FN-vedtak vaert okkupert av Israel siden 1967.

 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? Dette blir «USAs torg til aere for president Donald Trump».
FOTO: GOOGLE STREET VIEW Dette blir «USAs torg til aere for president Donald Trump».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway