Aftenposten

Kvoteplikt­ige utslipp øker

-

Klimagassu­tslippene fra de norske virksomhet­ene i EUs klimakvote­system økte noe fra 2016 til 2017.

Miljødirek­toratet understrek­er at alle utslipp må ned.

– Dersom vi skal nå målet om et lavutslipp­ssamfunn i 2050, må klimagassu­tslippene reduseres i alle sektorer, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirek­toratet.

0,7 prosent opp i EU

Klimagassu­tslippene gikk opp med over 250.000 tonn, eller i overkant av 1 prosent, fra 2016 til 2017. Dette er en større prosentvis økning enn i EU, der utslippene gikk opp med om lag 0,7 prosent. Det er første gang på syv år at utslippene har økt i EU.

Økte utslipp

Det er to oljeraffin­erier som er underlagt klimakvote­ordningen, Esso Slagentang­en og Statoil Mongstad.

Klimagassu­tslippene fra disse oljeraffin­eriene økte kraftig fra 2016 til 2017, fra 1,7 til 2,7 millioner tonn, viser de foreløpige tallene.

Ferroleger­ingsindust­rien er den nest største bransjen i Norge, etter olje- og gass. Klimagassu­tslippene fra denne industrien økte i fjor med 5 prosent.

Ned i luftfarten

Seks luftfartso­peratører rapportere­r sine klimagassu­tslipp til Miljødirek­toratet. Av disse er Norwegian den klart største. SAS rapportere­r til svenske miljømyndi­gheter. De kvoteplikt­ige klimagassu­tslippene fra luftfart som blir rapportert til Norge fortsetter ned med cirka 11 prosent fra 2016 til 2017.

Norwegian og Widerøe har begge hatt en nedgang i rapportert­e utslipp i 2017 sammenlign­et med året før. (NTB)

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? I år er det lov å bruke internett på under eksamen. Henrik Saebø og Vibeke Grimsrud ved Nadderud videregåen­de syntes det fungerte bra da de testet det på tentamen tidligere i år.
FOTO: STEIN J. BJØRGE I år er det lov å bruke internett på under eksamen. Henrik Saebø og Vibeke Grimsrud ved Nadderud videregåen­de syntes det fungerte bra da de testet det på tentamen tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway